Ilercavònia
Advertisement

CREO[1] és el nom d'una marca amb la que se coneix una empresa tortosina de producció artesanal de xocolata.

L'actual empresa Sucesores de José María Benet SL elabora xocolata a la pedra, per a coure. També distribueix cafè, amb la marca Creo, així com productes de conserva d'altres marques. La distribució de CREO, que el 2012 va produir 35.000 pastilles de xocolata, es fa bàsicament a les Terres de l'Ebre i el Baix Maestrat.

Les pastilles de xocolata a la pedra, amb vainilla o canyella, se presenten en rajoles d'entre 350 i 200 grams (contenen cacau, farina d'arròs i de panís, sucre i canyella) i al ser un producte sense gluten és apte per als celíacs. Més modernament és va afegir la terrina de xocolata granulada de 300 gr al catàleg de fabricació.

Història[]

Chocolates Creo va iniciar les primeres proves de fabricació l'estiu del 1941, al barri de Ferreries.[2] Va convertir-se en l'empresa xocolatera de més renom a la ciutat de Tortosa –on encara existien altres productors– i els seus dolços arribaven al País Valencià i a l'Aragó. A mitjans dels anys cinquanta però la societat empresarial es va dissoldre i un altre xocolater, Josep M. Benet Matheu (1912-1998),[3] establert al carrer Comerç[4] va comprar la patent dels productes, la maquinària i la marca.[5]

Llavors la fàbrica va traslladar-se a les actuals instal·lacions, situades al sud del barri de Ferreries. Van produir també xocolates fins amb llet, amb vainilla, amb ametlles, amb avellanes, amb arròs inflat, amb cacauets... però als anys 70 el mercat va ser copat per les grans marques i aquests van deixar de fer-se.

Vegeu també[]

Notes i referències[]

  1. El nom correspon a la primera lletra del cognom de Julio Crusellas Crusellas (1904-1986), Joan Romà Coll, Teresa Esteve Gual (dona de Crusellas) i Manuel Ortí Ferrando.
  2. Entre els seus xocolates hi havia el "chocolate de lujo" Pinocho una tableta de 100 gr “creación de la fábrica «LA TORTOSINA»”.
  3. L'ha seguit el seu fill Xavier Benet actual propietari.
  4. Dissolta una primera societat, el 1949 funda Chocolates Benet que tenia marques com Rumba, Picolino o Menchu.
  5. Vegeu el Butlletí Oficial de la Propietat Industrial (BOPI) núm. 1.642 de 01/9/1955; pàgina 5.585: CREO; marca 296.867 sol·licitada per José María Benet Matheu.

Enllaços externs[]

Advertisement