Ilercavònia
Advertisement

Vegueria de l'Ebre.JPG

La Vegueria de les Terres de l'Ebre serà una de les vegueries de la divisió territorial de Catalunya.

Està formada per les comarques del Baix Ebre, Montsià, Terra Alta i Ribera d'Ebre. La seva capital és Tortosa. Altres ciutats importants són Amposta, la Ràpita, Deltebre i Sant Jaume d'Enveja, Alcanar, Roquetes, l'Ametlla de Mar, Ulldecona i la Sénia, Móra d'Ebre i Flix, o Gandesa.

Per si soles les terres de l'Ebre són tan extenses com la província insular de Santa Cruz de Tenerife i més encara que les províncies basques d'Àlaba, Biscaia o Guipúscoa.

La seua població és equiparable a la de la província de Zamora i supera a la de les províncies de Palencia, Segovia, Teruel, Soria i a la de les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla juntes. Fins fa alguns anys i abans que la inversió pública ho capgirés també superava la població de Guadalajara.

La recuperació de la vegueria suposarà l'eliminació de la despesa de 88 consellers comarcals i la dels diputats provincials reduint-se a la d'un Consell de Vegueria de tan sols 21-25 membres[1] i amb una capacitat pressupostària estimada de més de 60 milions d'euros (uns 9.983 milions de les antigues pessetes).

Per altra banda el territori haurà de tenir una representació no inferior als 7 diputats en el Parlament actual, en atenció a la seua singularitat i extensió.

Producció agrària i pesquera[]

Cal recordar que la major part el seu territori va ser declarat Reserva de la biosfera[2] per la UNESCO l'any 2013.

Productes agrícoles[]

Productes del mar[]

Altres productes alimentaris[]

Entre els productes[8] hi ha: ous de gallina, carns d'aus, mel del Perelló, cerveses artesanes, xocolata.

Cooperatives[]

Producció industrial[]

Materials de construcció[]

Energia[]

Indústria[]

 • agroalimentària: Oli d'oliva (Ballester-Olivite Export[13] i Grup Faiges,[14] a Tortosa); Cerima Cherries a Tivissa; Florette o Cítrics Terres de l’Ebre SAT; vegeu també l'apartat 1.4 de cooperatives; plàstics i envasos: JABIL[15] -Tortosa i l'Aldea-; química: Ercros Flix, Ercros Tortosa -abans Polialco-; Manuel Vilaseca (Móra la Nova); cartonatges: SAICA Pack-DAPSA (l'Aldea); altres: YKK España SA (cremalleres i accessoris), Colores Cerámicos de Tortosa (colorants i esmalts per a superfícies ceràmiques), Celulosa de Levante (pastes especials de cel·lulosa; grup Miquel y Costas), REHAU (Polígon Industrial Baix Ebre), Kronospan (Polígon Industrial Catalunya Sud), CEMEX (Alcanar), Laboratoris Maverick (Ulldecona), Amiblu (Camarles), etc.
 • Clúster del moble de la Sénia.

Terciari[]

 • Comerç i serveis de Tortosa.
 • Funció pública:
  • Personal inscrit al Registre General de Personal de la Generalitat de Catalunya a juny de 2015 (Banc de dades de l'ocupació pública): 2.868 persones al Baix Ebre (2.129 a Tortosa); 1.331 al Montsià; 600 a la Ribera d'Ebre i 332 a la Terra Alta.
  • Consells comarcals (any 2014): 90 al Baix Ebre; 67 al Montsià; 46 a la Ribera d'Ebre i 18 a la Terra Alta.

Turisme[]

Establiments turístics[]

Actius[]

Ens has vist[]

 • En un anunci internacional de NISSAN. Costa de l'Ametlla de Mar.
 • En localitzacions de la pel·lícula Gràcies per la propina (Dir. Francesc Bellmunt, 1997). Alcanar, Càlig i Cervera del Maestrat.
 • En un videoclip del single Vertigo del grup U2 (How to Dismantle an Atomic Bomb, 2004). Delta de l'Ebre.
 • En localitzacions de la pel·lícula Sahara (Dir. Breck Eisner, 2005). Costa del Delta de l'Ebre.
 • En localitzacions de la pel·lícula El Perfume (Dir. Tom Tykwer, 2006). Embarcacions navegant pel Sena rodades (2005) al riu Ebre al seu pas per Tortosa.
 • En un anunci de SEAT (pas de barca de Garcia, 2015).
 • En un anunci del Ferrari 488 GTB (pont del Mil·lenari de Tortosa – Ports, 2015).
 • En un anunci del nou Samsung Galaxy S8 (Poblenou del Delta, 2017).
 • En Los herederos de la tierra, sèrie de Netflix, continuació de La catedral del mar (2021).[16]

Vegeu també[]

Notes i referències[]

 1. Estimacions: 7 consellers per a cadascuna de les comarques del Baix Ebre i del Montsià, 6 per a la Ribera d'Ebre i 5 per a la Terra Alta.
 2. Pàgina web d'Ebrebiosfera.
 3. Denominació d'Origen Protegida Delta de l'Ebre.
 4. DOP Oli del Baix Ebre-Montsià, DOP Oli de la Terra Alta i Siurana.
 5. Amb IGP Clementines de les Terres de l'Ebre
 6. Amb IGP Préssec de la Ribera d'Ebre
 7. Cultivats a les muscleres de les badies del Fangar i dels Alfacs i criats en suspensió utilitzant els engraellats, unes plataformes fixades al terra.
 8. Ous Roig, escorxadors de PADESA -Roquetes i Amposta-, productors de mel del Perelló, Xocolates CREO, etc.
 9. Marques pròpies: BAYO, Segadors del Delta i NOMEN
 10. Marca pròpia: Montsià.
 11. Marques pròpies: Cast i AUREUM (oli); Soldebre, Cast i Martins (mandarines i taronges);
 12. Iberolei, Grusco, Cosenia i Iberolei Mil·lenari.
 13. Marques: Ballester, Salat...
 14. Marques Abaco, AUTRAN, BAU, LANGOSTA.
 15. L'any 2015 Jabil (amb seu a Florida, EE.UU) va adquirir Plásticos Castellà. Anteriorment el 2013 ja havia adquirit l'americana Nypro. Cal recordar que l'any 2010 l'empresa tortosina Plásticos Castellà va adquirir una factoria a Nagyigmánd (Hongria) a la multinacional Nypro creant PlastiCast Hungary participada en un 80% i un 20% respectivament.
 16. Tortosa, escenari del rodatge de ‘Los herederos de la tierra’, nova sèrie de Netflix; article publicat per marfanta.com el 22/11/2020.
Advertisement