FANDOM


Torre de La Carrova

La torre de la Carrova.

La Torre de la Carrova és una antiga torre de vigilància del trànsit pel riu Ebre, de planta rectangular, datada del segle XII i que se troba a 4 km aigües amunt d'Amposta (10 km riu avall, de Tortosa), al costat de les restes d'una antiga vil·la romana.[1]

L'any 1977 va ser declarada monument històric d'interès local (vegeu l'article Monuments i conjunts històrics).

L'edificació se troba sobre un sortint rocós i a uns 550 metres de la riba dreta actual del riu, per servir de resistència i vigilància de l'entrada de l'Ebre. A l'altra banda del riu (marge esquerre) s'hi localitza una altra torre, coneguda com a Torre de Font de Quinto o torre de Campredó sobre el vessant fluvial de la serra de les Veles al terme municipal de Tortosa restaurada el 2008. La tradició oral diu que antigament totes dues se trobaven unides per unes cadenes que impedien el pas de barques pel riu.

La torre agafa el nom de la font d'origen àrab que brolla al seu peu, la Alcharrova i que el 1149 Ramon Berenguer IV donà als hospitalers.

Hi ha un document del 1313 referit a la venda per part de la família dels Fenollar a Arnaldo de Pont. Des del segle XV fins a la desamortització del segle XIX va pertànyer al Reial Convent de Santa Maria de Benifassà. Finalment, el 1837 és adquirida pel marquès de Santamaria.

L'Ajuntament d'Amposta la comprà l'abril del 1993, procedint a la seva restauració, segons el projecte de J.L. Millán Bel, davant el perill d'enrunament a causa del badall produït per un llamp.

Sobre una base de 15 per 11'5 metres i amb una alçada de 18'5 metres s'hi troben tres nivells i una terrassa superposada, amb barbacanes. L'exterior és de pedra calcària i les cantonades de pedra dolça i tova. Destaquen unes finestres geminades, dividides per unes columnetes amb capitell. Antigament no tenia accés a nivell de terra -s'hi entrava per la finestra del primer pis- però posteriorment s'hi va practicar una porta.

Vegeu també Edit

Notes i referències Edit

  1. L'any 2000 van fer-se els primers treballs d'excavació de la vil·la romana que va ser descoberta als seus peus.

Enllaços externs Edit

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.