FANDOM


Municipis que integren la Taula del Sénia

Municipis membres de la Taula del Sénia

La Taula del Sènia és una mancomunitat formada per 27 municipis (15 valencians, 9 catalans i 3 aragonesos) de les comarques centrals dels Països Catalans, pertanyents a les comarques oficials dels Ports, el Matarranya, el Montsià i el Baix Maestrat. Entre tots ells, situats en una franja de 15 km a la vora del riu Sénia, superen els cent mil habitants.

El pressupost de la Mancomunitat per al 2014 és de 296.778 Euros.

Municipis membres Edit

Emblema de la Taula del Sénia

Emblema de la Taula del Sénia, fet per Ignasi Boza

Alcanar (Montsià)
Benicarló (Baix Maestrat)
Beseit (Matarranya)
Càlig (Baix Maestrat)
Canet lo Roig (Baix Maestrat)
Castell de Cabres (Baix Maestrat)
Cervera del Maestrat (Baix Maestrat)
la Galera (Montsià)
Freginals (Montsià)
Godall (Montsià)
Herbers (Ports)
la Jana (Baix Maestrat)
Mas de Barberans (Montsià)
Morella (Ports)
Pena-roja (Matarranya)
La Pobla de Benifassà (Baix Maestrat)
Rossell (Baix Maestrat)
Sant Carles de la Ràpita (Montsià)
Santa Bàrbara (Montsià)
Sant Jordi (Baix Maestrat)
Sant Rafel del Riu (Baix Maestrat)
la Sénia (Montsià)
Traiguera (Baix Maestrat)
Ulldecona (Montsià)
Vall-de-roures (Matarranya)
Vallibona (Ports)
Vinaròs (Baix Maestrat)


Antecedents Edit

Municipis membres de la Taula del Sénia (progressió de la seua integració)

Municipis membres de la Taula del Sénia (progressió de la seua integració)

El procés d'integració dels diversos municipis a la Taula del Sénia (abans que fos mancomunitat) es pot veure detallat en el mapa corresponent.

S'ha de tenir en compte la no incorporació d'aquells municipis l'ajuntament dels quals era governat pel Partit Popular. La direcció provincial del PP va posar com a condició d'entrada dels municipis on governaven que la Taula es declarés pro-transvasaments, la qual cosa, com pot semblar evident, no va succeir. Per aquesta raó no formen part a dia d'avui municipis com ara Sant Jordi i Sant Rafel del Riu.

S'ha de comentar la suposada marxa enrere del municipi de Castell de Cabres a l'hora de crear la mancomunitat. També, que, degut a la impossibilitat de participació d'un ens comarcal (com era el cas del consell comarcal del Matarranya), en el moment de constituir la mancomunitat van passar a formar-ne part únicament aquells municipis limítrofs, és a dir, Beseit, Pena-roja i Vall-de-roures.

El 17 de febrer de 2005 va tenir lloc a l'Ajuntament de Morella l'assemblea constituent de la Mancomunitat de la Taula del Sénia (M-TdS) elegint-se el President (Víctor Pla, alcalde de la Sénia) i òrgans de Govern.

Actualitat Edit

Àrea relacionada amb la Taula del Sénia

Àrea relacionada amb la Taula del Sénia. No representa només aquells municipis membres, sinó també la totalitat de la comarca del Matarranya. S'hi observen clarament els "enclavaments" d'Herbers, Sant Rafel del Riu i Sant Jordi.

El 22 de juny de 2007 el gerent (Jaume Antich) i la tècnica (Tere Adell) de la Taula del Sénia es van reunir amb els alcaldes de Castell de Cabres (José V. Prades) i de la Pobla de Benifassà (Víctor Gargallo i Bel) per parlar de la incorporació dels dos municipis a la mancomunitat. D'altres municipis de les tres comunitats autònomes van manifestar també la seua voluntat d'integració.

Després de l'assemblea del 27 de juliol de 2007, a Vinaròs, havent-se produït totes aquestes peticions, la Taula va acordar no admetre més municipis de fora de la zona del riu Sénia «perquè desvirtuaria la raó de ser de la mancomunitat» i postposava també la integració dels municipis que encara falten de la zona, «ja que el procés és molt llarg i complex i no es pot fer cada any».

El desembre de 2010 s'aprovava l'ingrés dels municipis d'Herbers i de Sant Rafel del Riu i el juny de 2011 l'ingrés de Sant Jordi.

Presidents Edit

Enllaços externs Edit