Ilercavònia
Advertisement

La serra del Montsià és un conjunt muntanyós, paral·lel al litoral mediterrani, situat al sud de les Terres de l'Ebre.

És un serralada relativament alta i sl ser molt a prop de la línia de costa és un punt de referència geogràfic i privilegiat mirador de les comarques del Baix Ebre, Montsià, Baix Maestrat i Ports.

Geografia i geologia[]

Geogràficament aquesta cadena muntanyosa s'estén al mateix litoral des del riu Ebre (al nord) fins al riu Sénia (al sud). Forma part de la Serralada Litoral Catalana. L'eix principal s'orienta en direcció NE-SO paral·lela a la la línia de costa, amb una longitud total d'uns 12 km. i una amplada de 5 km. Presenta una abrupta orografia amb espadats, cingles i barrancs que li confereixen una acusada inaccessibilitat i forts desnivells.

El seu punt més alt és la Torreta de Montsià (764 m), al centre de la serralada. Tot i així, amb el seu perfil triangular, la Molacima, un xic més al sud, sembla el cim més alt quan hom veu la serra del Montsià des d'Ulldecona i els voltants. Un altre cim emblemàtic és la Foradada, situada al nord de la Torreta, car és un magnífic mirador natural sobre el Delta de l'Ebre.

Protecció oficial i ecologia[]

La serra destaca per la singularitat del seu relleu calcari, per mantenir ecosistemes naturals mediterranis representatius, i pel seu interès biogeogràfic, en constituir el límit sud per a algunes espècies extra-mediterrànies i un important enclavament d'elements meridionals.

Administrativament la serra del Montsià es troba dividida entre els termes municipals d'Alcanar, Ulldecona, Freginals, Amposta i Sant Carles de la Ràpita.

Aquest espai natural vora el litoral, malgrat l'elevada freqüentació humana que ha sofert i alguns incendis, es manté poc alterat, raó per la qual ha estat inclosa dins el Pla d'Espais d'Interès Natural de Catalunya PEIN- (en data de 6/3/2000) que li atorga unes directrius per protecció del Medi natural i del Paisatge.

Hi ha una extensa zona degradada al vessant sud-est dels massís causada per una pedrera que treu material calcari per la producció de ciment.

Actualment l'excursionisme, la cacera, l'escalada i la BTT són les úniques activitats permeses dins del PEIN del Montsià.

Vegeu també[]

Enllaços externs[]

Advertisement