Ilercavònia
Advertisement

Les salines de la Trinitat, també anomenades de la Ràpita, són unes salines del municipi de la Ràpita. Són l'única salina marina de Catalunya i estan situades a la península de la Banya, al meridió del delta de l'Ebre, que tanca el port dels Alfacs.

Des de l'agost de 2016 les salines reben subministrament elèctric a través d’una línia submarina, la primera d'aquesta tipologia instal·lada a Catalunya.

Les antigues salines de Tortosa ja eren explotades al segle XII pels àrabs, i van continuar sent-ho després de la conquesta cristiana. Una novena part era per al rei i van estar vinculades a la família Oliver. Exportaven a Nàpols i pràcticament a tota la Mediterrània.

Abandonat el primer nucli (les Salines Velles), van ser ocupades prop de 400 hectàrees noves (les Salines Noves). Actualment s'exploten en concessió unes 1.000 hectàrees (900 de les quals dedicades als processos d'evaporació i concentració, i la resta a la cristal·lització). Se n'ha arribat a extraure fins a 110.000 Tm de sal (2014) en un any que en gran part són destinades a l'exportació.

L'explotació ha donat nom a una caseria formada al seu voltant, l'única de tota la península de la Banya, en la qual no hi ha població permanent. En la seua parcela es compten tres magatzems, una oficina i un habitatge de 44 m2 de superfície cadastral.

Vegeu també[]

Advertisement