Ilercavònia
Advertisement

Robert Hale Merriman (EE.UU, 2/11/1908 – Gandesa, 2/04/1938) va ser un professor i economista que es convertí en el nord-americà de major graduació dels que participaren en la Guerra Civil Espanyola. Fou comandant del Batalló Lincoln de la XV Brigada Internacional durant la guerra, en la qual va arribar a ocupar el càrrec de Cap d'Estat Major.

Anà a la Universitat de Nevada i posteriorment, va obtenir una beca per a la Universitat de Califòrnia a Berkeley, on es graduà en Economia. Viatjà amb una beca a Moscou i des d'allà marxà cap a Espanya on arriba el gener de 1937. S'incorporà a les Brigades Internacionals a Albacete, on substituí el comandant del recentment format Batalló Lincoln, el qual dirigí en la seva participació en la batalla del Jarama, així com en la de Brunete. A Belchite, on fou greument ferit, passà a ser Cap d'Estat Major de la XV Brigada.

Malgrat que durant dècades es va creure que Merriman havia estat fet presoner pels franquistes i afusellat, el testimoni d'un antic membre de la Brigada, Fausto Villar, ha fet considerar als historiadors la possibilitat que morís en el replegament de la unitat de Batea cap a Gandesa el dia 2 d'abril del 1938, juntament amb el tinent Edgar James Cody, durant la retirada d'Aragó, quan quedaren col·lapsats en una zona de vinya, tot i que els seus cossos mai no va ser recuperats.

Hi ha una fotografia seua de març de 1938, força coneguda, davant d'un Mas situat prop de Batea. Hom diu que la seva figura va inspirar Ernest Hemingway el personatge de Robert Jordan en la novel·la Per qui toquen les campanes.

Des del 7 d'abril de 2018 un relleu obra de l'escultora Mar Hernàndez Pongiluppi (Barcelona, 1984) situat al poble vell de Corbera d'Ebre el recorda a ell i al batalló A. Lincoln.[1]

Vegeu també[]

Notes i referències[]

  1. BATALLÓ XV BI. / ABRAHAM LINCOLN / PER LA VOSTRA LLIBERTAT I LA NOSTRA / [retrat del comandant] / EN MEMÒRIA DE / ROBERT H. HERRIMAN / ******* / MORT A CORBERA D'EBRE L'ABRIL DE 1938

Enllaços externs[]

Advertisement