Ilercavònia
Advertisement

El riu de la Sénia, o riu Sénia, és un riu que discorre entre Catalunya (comarca del Montsià), al nord, i el País Valencià (comarca del Baix Maestrat), al sud. Té 49 km de longitud i desemboca al mar Mediterrani.

« Sota el capell de Montsià - enfilo cap al Marjal, - de la vora del riu Sénia - veig camins que van al sud: - les mateixes oliveres... - els mateixos garrofers... »

—Fragment De la terra de l'Ebre DO; Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries.


Curs[]

Neix a les muntanyes dels Ports, dins del terme municipal de la Pobla de Benifassà (Baix Maestrat), a uns 1.200 metres d'altura s.n.m. Compta amb una conca hidràulica de 197,7 km² de superfície que abasta tant les comarques del Baix Maestrat (País Valencià) i el Montsià (Catalunya) recorrent una distància que no arriba als 50 quilòmetres.

Les aigües del riu s'acumulen posteriorment en l'embassament d'Ulldecona, situat també en el terme municipal de la Pobla de Benifassà. A partir d'aquí, el riu discorre per zones de forts pendents, la qual cosa li proporciona una elevada oxigenació, sent la vegetació molt abundant, tot contribuint a mantenir l'hàbitat de la vida piscícola.

Posteriorment, i abans d'arribar a la Sénia (municipi que dóna nom al riu), existeixen derivacions de cabal que abasteixen als regadius d'aquesta zona, unes 2.360 hectàrees. També aquí, el riu arriba a la frontera entre Catalunya i el País Valencià; a partir de llavors i fins a la seva desembocadura, el Sénia servirà de límit fronterer entre aquestes dues terres.

A partir d'aquest punt la llera pràcticament no rep aportacions naturals i la qualitat de l'aigua empitjora de forma notable. Prop de la localitat d'Alcanar, el riu entra a la Plana de Vinaròs i la travessa fins a desembocar a Sòl de Riu, a la mar Mediterrània.

« El rio Cenia se ha desbordado, llevándose la mayor parte de los puentes que lo cruzaban- Esto ocasionará muchos perjuicios, pues será necesario, hasta que se construyan de nuevos, hacer grandes rodeos para ir de un punto a otro en aquella feraz comarca. »

La Verdad (Tortosa) de 27/02/1881.

Vegeu també[]

Enllaços externs[]

Advertisement