Ilercavònia
Advertisement

El Retaule de la Mare de Déu de l'Estrella [retablo de la Virgen de la Estrella; the altarpiece of the Virgin of the Star] és un políptic del s. XIV de la Catedral de Tortosa.

Construït per a la catedral romànica (c. 1351) se'n desconeix l'autor. El conjunt consta de 30 grups escultòrics distribuïts en 10 carrers articulats entorn a la imatge central. Medeix 884 x 695 cm obert –i 884 x 439 cm tancat–.

Arran de la Guerra Civil Espanyola va ser traslladat (abril de 1938)[1] i posteriorment, en postguerra, va ser reinstal·lat a l'absis de la Seu. Entre 1983 i 1988 va ser restaurat pel Servei de Conservació i Restauració de Béns Mobles, a Sant Cugat del Vallès. Amb aquesta actuació es van recuperar els blaus gòtics del fons del retaule i altres elements perduts.[2]

Al retaule destaca el cos central[3] amb la gran talla de la Verge de l'Estrella[4] dempeus amb el Nen Jesús al braç. A cada banda de la Mare de Déu hi ha dos carrers coronats per cresteria i dividits en tres registres cadascun on se representen escenes de la vida de Crist i de la Verge.

Aquest cos central està emmarcat per un carrer més, a banda i banda, que contenen en dos registres dues talles de santes, exemptes de fusta policromada, i tres resgistres més per a imatges esculturades. A sobre tenen sengles pinacles de 2,5 metes d'alçada.

Els dos cossos laterals del retaule són batents, amb frontisses que es poden tancar. Llavors poden veure's les dues taules exteriors pintades que representen escenes de la Passió de Crist. Tots dos cossos contenen sis escenes (2 carrers en tres registres). El cos de l’esquerra conté, entre altres,[5]l’escena de l'Epifania o Adoració dels Reis que va patir l'espoli de la imatge de la Mare de Déu amb el Nen el setembre de 1973.[6] Un segell de Correos del Nadal de 1983, de 16 pessetes, està il·lustrat amb la imatge que té al costat: l'escena de la Nativitat.

La Mare de Déu de l'Estrella és un dels retaules gòtics més rellevants de tot Catalunya.

Vegeu també[]

Notes i referències[]

  1. Vegeu una fotografia de 1914 de Josep Salvany i Blanch.
  2. I molts anys després, l'estiu de 2018, el Capítol Catedral va encarregar-ne una neteja superficial de la pols per personal tècnic.
  3. 2,5 x 4,2 m d'ample.
  4. Escultura de 2 m sota dosser coronat per una agulla de sis metres.
  5. Escenes del cos lateral esquerre (d’esquerra a dreta i de dalt a baix): 1.1 Anunciació a la Mare de Déu; 1.2 Anunciació als pastors; 1.3 El naixement; 2.1 Visita dels Reis a Herodes; 2.2 Nativitat; 2.3 Adoració dels Reis.
  6. El robatori va afectar a dos peces del retaule (l'altra és l'escena de la Resurrecció). Vegeu Diario Español de 07/09/1973 i també els números del 8 i del 13 de setembre.
Advertisement