Ilercavònia
Advertisement

El retaule de Santa Anna és un dels retaules de les capelles laterals de la catedral de Tortosa.

Realitzat en fusta d'alba és del primer terç del segle XVIII, policromat i daurat. Inicialment fou el retaule de Sant Ruf, la imatge del qual, ara desapareguda, va ser traslladada a Roquetes l'any 1833.

Té unes mides considerables, de 9 x 6 metres, i va ser obra de l'escultor Isidre Espinalt i Serra-rica (Sant Joan d'Oló, Moianès, 1658 – Sarral, 1737)[1] i del seu fill homònim.

L'escultura de Santa Anna, amb la petita Maria, el presideix[2] i el corona un gran relleu, amb l’escena de la Visitació.[3] Malauradament se van perdre bona part dels elements que l'emmarcaven. A sota de l'escultura de l'actual titular hi ha la pintura sobre taula de Sant Maure, del 1559. El conjunt té també quatre escultures més. Únicament les escultures de Sant Pere d'Arbués (fornícula esquerra) i de Sant Joan Nepomucè (dreta)[4] tenen el mateix tamany que la central, de mida natural. Les altres dos són Santa Caterina de Siena (a l'esquerra de la Visitació) i Santa Rosa de Lima (a la dreta de l'espectador), amb l'Infant als braços. En algun cas presenten danys a les mans.

El setembre de 2018 el retaule va ser desmuntat a causa dels problemes estructurals que presentava al sector esquerre. Seguidament va viatjar al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), a Valldoreix, on va ser tractat i restaurat al llarg de 12 mesos.[5] El setembre de 2019 va tornar a la seua capella de la catedral de Tortosa desmuntat en 56 peces. Les operacions realitzades fins llavors, van tenir un cost de 84.150 euros.

Entre juny i els primers dies de juliol de 2020 este gran retaule tornava a ser muntat al seu lloc.

Vegeu també[]

Notes i referències[]

  1. Un altra obra dels Espinalt va ser el retaule de Sant Agustí, obrat per a la catedral de Tortosa i traslladat al segle XIX a la parròquia de Sant Jaume, on fou cremat el juliol de 1936.
  2. Abans de la Guerra Civil Espanyola però hi havia l'escultura de Sant Miquel Arcàngel.
  3. La Visitació és un episodi del Nou Testament en què s'explica que Maria, mare de Jesús, va a visitar la seua cosina Isabel embarassada de Joan Baptista.
  4. Després de la Guerra Civil i fins l'any 2018 van estar situats però a l'inrevés.
  5. Participants: Núria Jutglar, Irene Panadés, Lourdes Domedel, David Silvestre i Voravit Roonthiva (responsable de projecte).
Advertisement