Ilercavònia
Advertisement

El raval de Sant Llàtzer o simplement Sant Llàtzer és una barriada de Tortosa.

Situat al sud de la ciutat els seus principals eixos són el carrer Barcelona i l'avinguda Canigó paral·lela al canal de l'Esquerra de l'Ebre i a la via del ferrocarril (Línia R16).

Cap a l'any 1834 se construeix el cementeri ampliat durant el nou segle XX i inaugurat el 1923. El 1924 el raval estrenava una escola, un edifici d'una sola nau encara d'empeus destinat ara a espai multiús.[1] En temps de la Segona República al barri hi havia també el quarter de la Guàrdia Civil. A l'alçada del carrer Girona hi té els refugis que la població va haver d'utilitzar durant la Guerra Civil Espanyola per protegir-se dels bombardejos.

Més modernament entre el Consell Comarcal del Baix Ebre i la parròquia de la Verge dels Àngels van construir-se noves cases adossades,[2] vora el Monument del Tortosí absent (1990).[3] A la vegada el solar del cementeri vell se convertia en el parc dels Països Catalans, si bé encara no s'ha dut a terme el projecte de parc més enllà d'una pista esportiva i un skatepark. El setembre de l'any 2014 se posava en funcionament la nova escola en un edifici de nova construcció, situat al costat del pont de Tirant lo Blanc, on també té lloc l'Institut Cristòfol Despuig. El mateix any entrava en funcionament una residència de gent gran.

Sobre el barri Faustino Codorniu Forés n'ha escrit dos llibres que porten per títol Pas a pas pel barri de Sant Llàtzer (Vol. I i II).

Vegeu també[]

Notes i referències[]

  1. Situada al costat del barranc de la Llet l'antiga escola va ser rehabilitada l'any 1998 per a convertir-la en seu de l'escola municipal de cuina. Molts anys després, l'hivern de 2019, se renovava la teulada i s'adequava l'interior per a convertir l'edifici en un espai d'activitats per a l'associació de veïns i el propi barri.
  2. Urb. Oblates (Construccions Martí Ferri SA, empresa fundada el 1980).
  3. El Monument del Tortosí absent situat a la plaça que porta el mateix nom és obra de Josep Castell Suàrez i va ser inaugurat el 3 de setembre de 1990. S'hi pot llegir: "En homenatge als tortosins que han aixecat el vol cap a aldrets indrets".
Advertisement