Ilercavònia
Advertisement

El portal de Sant Joan del Camp va ser un dels portals d'accés al recinte emmurallat de Tortosa.

Estigué situat al sud de la ciutat i va ser enderrocat al segle XIX. Francesc Mestre i Noé relata com abans d'entrar a Tortosa pel portal de Sant Joan hi havia un pont llevadís ("de balança"), protegit per un fossat, i que estava coronat per troneres i tenia damunt de la clau de l'arc un escut antic de la ciutat.

« En baixar del tren a Tortosa[1] i sortir de l'estació vaig veure una munió de tartaners que cridaven: Qui vé a Tortosa? Qui vé a Roquetes? Vaig preguntar-los: Que és molt lluny Tortosa? On és Tortosa? ja que bo i mirant cap a la direcció que prenien els nous arribats, no es veien més que muralles encimerades i sobre d'elles unes de més altes emmerletades,[2] per damunt de les quals sortien les teulades d'un gran edifici que era els Quarters, i prop l'estació hi havia un edifici que era l'única edificació amb fumeral[3] de les dites de vapor que es veia. Amb carruatge vaig anar, doncs, a Tortosa i no la vaig veure fins a ésser a l'entrada del Coll de Sant Joan que avui està un parell de metres rebaixada la seva rasant.[4] »

Joan Abril i Guanyabens, Un capítol de la meva actuació a Tortosa.


Vegeu també[]

Notes i referències[]

  1. 1882.
  2. Muralla medieval del Sitjar.
  3. Fàbrica de José Pons
  4. Encara avui hi ha una inscripció al número 46 del carrer de Sant Blai (al costat de la Casa F. Segarra; intersecció dels carrers Sant Blai i Cervantes) on s'hi pot llegir: Any / 1900 / per / T G.
Advertisement