Ilercavònia
Advertisement

El pont del ferrocarril és el pont més antic que es conserva a Tortosa. Actualment és d'ús peatonal, forma part de la Via verda de l'antic Ferrocarril del Val de Zafán, i se caracteritza pel seu nou color: el roig.

Situat a extramurs es va començar a construir l'any 1867 i es va acabar un any després per a donar servei a la línia Barcelona-València. El viaducte metàl·lic original del pont, i també els seus pilars, van ser substituïts pels actuals entre el 1911 i el 1913, aquesta vegada de la mà de La Maquinista Terrestre i Marítima.[1] Durant la Guerra Civil Espanyola bona part del pont va ser dinamitat per l'exèrcit republicà (abril de 1938). Posteriorment, es va reconstruir mimetitzant-ne l'aparença anterior a excepció del tram més proper al marge esquerre del riu Ebre. Un cop refet entrava de nou en servei el juliol de 1939.

El tram ferroviari Tortosa-Santa Bàrbara-Freginals va entrar en desús amb l'entrada en servei del Corredor del Mediterrani.[2] Des del 2010, el Govern de l'Estat tenia previst reconvertir-lo en pont peatonal. Les obres de rehabilitació van iniciar-se el setembre de 2011 i van allargar-se fins el 2013.[3]

Com la resta de ponts de la ciutat, forma part del Catàleg d'edificis i elements arquitectònics de caràcter històric de Tortosa. Una particularitat d'aquesta infraestructura, que tenia una longitud d'uns 230 metres[4] (uns 165 m. salven el riu), és que marca el límit de la zona marítimoterrestre.

Vegeu també[]

Notes i referències[]

  1. Vegeu les dues fotografies del pont fetes per Ignasi Canals i Tarrats des de la riba esquerra a meitants anys 20: mirant riu avall i mirant riu amunt, amb l'església de la Mare de Déu del Roser al fons.
  2. La nit del 9 d'agost del 1996 el Talgo Montpeller-Castelló-València es va convertir en l'últim tren de llarg recorregut que va utilitzar esta infraestructura. Tortosa es convertia així en estació terminal de trens regionals.
  3. L'actuació feia possible la continuïtat de la Via verda del Ferrocarril del Val de Zafán fins al Delta de l'Ebre i va incloure la supressió del tram existent sobre la Rambla de Felip Pedrell i l'anivellament de l'avinguda (abril 2013).
  4. El dijous 13 de setembre de 2012 va enretirar-se la secció del pont que anava del primer pilar del riu fins al talús ferroviari del Parc Municipal, per sobre de l'Avinguda de Lleida. Anteriorment, el divendres 7 de setembre, s'havia retirat el viaducte metàl·lic de 24 metres que permetia arribar a l'Estació salvant l'Avinguda Generalitat de Tortosa.
Advertisement