Advertisement

We're Getting Mutants in the MCU - The Loop

01:36

El polígon industrial Baix Ebre[1] va ser el primer polígon industrial creat al municipi de Tortosa. Se troba situat al costat del poble de Campredó, vora l'autovia de Tortosa a l'Aldea i va ser impulsat pel règim franquista (1972-1975).[2] Posteriorment, durant els anys 90 (s. XX) va ser ampliat, cap al nord (a l'altre costat de l'autovia), amb la intenció inicial d'instal·lar-hi una planta de l'empresa d'extractes medicinals Euromed (grup Madaus) que no va reeixir.

En l'actualitat en ell s'hi localitzen importants empreses entre les que destaquen en un primer grup:

 • YKK España SA (establerta el 1976), a l'Avinguda del Japó,
 • Colores Cerámicos de Tortosa SA,
 • Industrias Rehau SA,
 • Ercros (antiga Polialco),
 • Olisefi SA,
 • una plataforma logística GM Food Ibérica;[3] i

en un segon grup: la Industrial Pastelera Casanova SA, COTRAT SCCL (cooperativa de transports), el laboratori farmacèutic BAMA-GEVE (centre de fabricació i magatzem de distribució),[4] l'empresa mixta Escorxador de Tortosa,[5] Inyectometal SA (fund. 1954), Frigorífics Lluís SA, Ballestas Curto, la centenària Impremta Querol SL, Juan José Vergés SA, Industrias Omicron SLU o una bugaderia industrial de l'empresa ILUNION; i en un tercer grup tot un seguit d'empreses de serveis i de producció de mida més reduïda. L'empresa Ous Roig hi té també una planta de pinsos. També hi han tingut planta Mecanismos Auxiliares Industriales (MAI), Cristales Guardiola SA (2009), Agrofruit Export SA (1970-2018)[6] o Daicolorchem EU SA (antiga INTORSA) entre el 1995 i el 2019.

El febrer de 2021 l'Ajuntament de Tortosa va iniciar els primers treballs per renovar les línies elèctriques soterrades i l'enllumenat amb tecnologia LED.

Fora del polígon se porten a terme activitats extractives d'àrids força importants. Modernament s'ha construït entre els termes de l'Aldea i Tortosa el Polígon Industrial Catalunya Sud, cridat a ser el motor econòmic de les Terres de l'Ebre.

Vegeu també

Notes i referències

 1. El Polígon industrial Baix Ebre disposa d'una sirena d'avís de risc químic de la xarxa d'alarmes del Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (Plaseqcat). L'avís d'alarma consta de tres senyals d'un minut de durada separats per silencis de cinc segons. En cas d'activació cal confinar-se a l'edifici més proper i tancar-se fins a la finalització de l'avís.
 2. Plànol parcial del polígon Baix Ebre.
 3. Originàriament va ser Miquel Alimentació Grup SA. El juliol de 2015 s'anunciava un preacord de compra d'aquesta empresa gironina per part del grup d'alimentació xinès Bright Food.
 4. Amb 4 naus amb 1.600 m2. Des de l'any 2003 és filial de la multinacional italiana ALFA WASSERMANN.
 5. Aquesta empresa està participada en aproximadament un 90% per l'Ajuntament de Tortosa. Va començar a funcionar el 19 de novembre de 1997.
 6. Agrofruit: l’obscura desfeta del rei català de la fruita; notícia publicada pel diari ARA el 23/11/2019.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.