Advertisement

El Molí la Vella (també anomenat com a Molí l'Abella) és un antic edifici situat vora el riu Sénia. Documentat des del segle XIV, quan s’utilitzava com a molí fariner, cap al s. XVI se'l coneixia com a molí de Montserrada pel nom de la família propietària, els Montserrat, de Canet lo Roig. Entre el s. XVII i finals del XIX s'hi van realitzar dos ampliacions per instal·lar-hi primer un molí, i després, una fàbrica de paper. Al segle XX l'edifici ja tenia la fisonomia actual i era una de les tres fàbriques de paper actives al riu. Finalment, als anys 50 del segle XX s'hi va instal·lar una fàbrica de gel que va funcionar fins als anys 70. Llavors l'edifici en caure en desús es va anar deteriorant. El 1993 l'Ajuntament de la Sénia el va adquirir i en va iniciar el procés de rehabilitació (1995-1998).

Actualment, s'hi conserva el molí fariner d’origen medieval, el molí paperer preindustrial, la fàbrica de paper contemporània i, una bassa de subministrament d’aigua -a l'alçada del pis superior- avui convertida en hort.

Des del 2010 hi ha ubicat el Centre d'Interpretació del Riu Sénia que proporciona informació per entendre la història i les formes de vida de la gent que ha viscut vora el riu. El centre s’estructura en cinc àmbits diferents que mitjançant objectes originals, plafons explicatius i quatre audiovisuals narren la història de l'edifici, del paisatge natural i humanitzat, la xarxa hidràulica i les activitats industrials lligades al riu, i en darrer terme, l'aprofitament industrial i la importància històrica de la manufactura del paper i de pinzells de fusta.

A l'altra banda del riu hi ha les restes del molí d'en Guiot, dintre del terme municipal de Rossell.

Vegeu també

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.