Ilercavònia
 
(Una revisió intermèdia per un altre usuari que no es mostra)
Línia 1: Línia 1:
'''Manuel Betí i Bonfill''' ([[Sant Mateu]], 1864-1926) va ser un erudit.
+
'''Manuel Betí i Bonfill''' ([[Sant Mateu]], 25/03/1864 – 17/03/1926)<ref>''[[Correo de Tortosa]]'' i ''[[La Unión Patriótica]]'' de 20/03/1926.</ref> va ser un erudit.
   
Va ser rector de [[Cinctorres]], de [[Morella]] i de [[Sant Mateu]]. Dels arxius d'estes poblacions va obtindre una vasta documentació referent a la història política, artística i literària del País Valencià.
+
Va cursar estudis eclesiàstics al Seminari de [[Tortosa]], i obtingué el doctorat en dret eclesiàstic. Va ser coadjutor a Vila-real i rector de [[Cinctorres]], de [[Morella]] i de [[Sant Mateu]]. Dels arxius d'estes poblacions va obtindre una vasta documentació referent a la història política, artística i literària del País Valencià.
   
Va publicar nombrosos estudis monogràfics, particularment al ''Boletín de la Sociedad Castellonense de Cultura''; cal destacar els seus treballs ''[[Rossell|Rosell]] (Pleito que por su dominio sostuvieron en el siglo XIII la Orden de San Juan de Jerusalem y el Real Monasterio de [[Benifassà|Benifazá]])'', ''Fundación de San Mateo'', ''Los Santalíneas, orfebres de Morella'', ''Cabos sueltos de las Germanías'', ''Notícies de dos manuscrits de l'Arxiu de l'arxiprestal de Morella'', ''Itinerario de Benedicto XIII en España (1409-1423)'', etc.
+
Va publicar nombrosos estudis monogràfics, particularment al ''Boletín de la Sociedad Castellonense de Cultura''; cal destacar els seus treballs ''[[Rossell|Rosell]] (Pleito que por su dominio sostuvieron en el [[segle XIII|siglo XIII]] la Orden de San Juan de Jerusalem i el [[Monestir de Santa Maria de Benifassà|Convent de Real Monasterio de Benifazá]])'', ''Fundación de San Mateo'', ''Los [[Santalínea|Santalínea]]s, orfebres de Morella'', ''Cabos sueltos de las Germanías'', ''Notícies de dos manuscrits de l'Arxiu de l'arxiprestal de Morella'', ''Itinerario de Benedicto XIII en España (1409-1423)'', etc.
   
 
Va deixar sense acabar una ''Història de Sant Mateu''.
 
Va deixar sense acabar una ''Història de Sant Mateu''.
  +
  +
== Notes i referències ==
  +
{{referències}}
   
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
* [http://www.raco.cat/index.php/Beceroles/article/view/40248/40536]
+
* [http://www.raco.cat/index.php/Beceroles/article/view/40248/40536 beCEroLes]
   
  +
{{ORDENA:Beti Bonfill, Manuel}}
 
[[Categoria:Sant Mateu]]
 
[[Categoria:Sant Mateu]]
  +
[[Categoria:Historiadors]]
  +
[[Categoria:Religiosos]]

Revisió de 18:43, 18 des 2018

Manuel Betí i Bonfill (Sant Mateu, 25/03/1864 – 17/03/1926)[1] va ser un erudit.

Va cursar estudis eclesiàstics al Seminari de Tortosa, i obtingué el doctorat en dret eclesiàstic. Va ser coadjutor a Vila-real i rector de Cinctorres, de Morella i de Sant Mateu. Dels arxius d'estes poblacions va obtindre una vasta documentació referent a la història política, artística i literària del País Valencià.

Va publicar nombrosos estudis monogràfics, particularment al Boletín de la Sociedad Castellonense de Cultura; cal destacar els seus treballs Rosell (Pleito que por su dominio sostuvieron en el siglo XIII la Orden de San Juan de Jerusalem i el Convent de Real Monasterio de Benifazá), Fundación de San Mateo, Los Santalíneas, orfebres de Morella, Cabos sueltos de las Germanías, Notícies de dos manuscrits de l'Arxiu de l'arxiprestal de Morella, Itinerario de Benedicto XIII en España (1409-1423), etc.

Va deixar sense acabar una Història de Sant Mateu.

Notes i referències[]

Enllaços externs[]