Ilercavònia
Advertisement

Vista de la llotja i d'algunes embarcacions al dibuix de Wyngaerde de 1563.

La Llotja és un edifici del gòtic català que es troba a la ciutat de Tortosa. És la més antiga de les llotges catalanoaragoneses.

Va ser construïda al segle XIV (entre els anys 1368 i 1373) i ampliada posteriorment,[1] però de l'antic recinte únicament es conserva el porxo del Blat. Es tracta d'un edifici rectangular, de poc més de 12 x 30 metres, dividit en dos naus que es comuniquen a través de tres grans arcades de mig punt. Longitudinalment s'obre a l'exterior mitjançant quatre arcs apuntats. N'hi ha dos més en un dels seus fronts, mentre que l'altre, el que originalment donava al riu Ebre, està format per un mur en dos finestrals gòtics.

El 1880 es van fer gestions perquè el municipi en recuperés la titularitat, gestions que no van donar resultat.[2] Finalment, el 4 de juny de 1932 la Gaceta de Madrid publicava la seua devolució a l'Ajuntament de Tortosa, i el setembre del mateix any s'acordava el trasllat del porxo de la seua ubicació original[3] fins al Parc Municipal Teodor González, on encara roman. La reedificació va finalitzar el 12 d'agost de 1933. L'agost de l'any 2009 es va procedir al seu tancament amb un vidre de seguretat i des del 27 de març de 2010 acull els gegants, els nans i les cucaferes i altres elements del bestiari de la ciutat.

L'edifici forma part del Catàleg d'edificis i elements històrics de la ciutat de Tortosa. Al damunt de l'antic solar que ocupaven els porxos del Blat es va edificar la primera seu de la Clínica l'Aliança a Tortosa, avui un edifici d'oficines. El carrer encara porta el nom de Llotja.

Vegeu també[]

Notes i referències[]

  1. Al segle XVI.
  2. Narraciones tortosinas. Federico Pastor i Lluís; Imp. José Foguet i Sales, 1901; pág. 21-23.
  3. Vegeu les fotografies de 1914 fetes per Josep Salvany i Blanch: vista oest, vora el riu, amb els finestrals gòtics i vista est.
Advertisement