Ilercavònia
Advertisement

Vista de la Suda de Tortosa des del Sitjar.

El castell de Tortosa o castell de Sant Joan, més conegut amb el nom de castell de la Suda d'ençà de la construcció, els anys setanta, del Parador de Turisme (* * * *),[1] és una fortalesa musulmana situada a la ciutat de Tortosa.[2]

És una impressionant fortalesa d'uns 15.600 metres quadrats, elevada 59 metres sobre el nivell del mar, que domina la ciutat i el riu Ebre constituint un excepcional mirador. Els romans aixecaren les primeres estructures emmurallades però foren els musulmans, sota el califat d'Abderraman III, els qui donaren forma a aquesta fabulosa construcció que pren modernament el nom de la Suda, un pou de gran diàmetre i profunditat. Al voltant d'ell s'articulen unes galeries subterrànies que conserven restes d'un antic molí i dos forns.

Reconquerida la ciutat pel comte Ramon Berenguer IV (desembre de 1148), el castell passa a ser residència dels Montcada i dels Templers com a prova de gratitud per l'ajuda donada durant la batalla.

Des del 1294, quan Tortosa passa a dominis de la Corona, la Suda fou convertida en palau reial, afegint-s'hi noves sales i elements defensius. De llavors l'actual Parador de Turisme encara conserva tres notables xemeneies i quatre grans finestrals característics del millor gòtic català.

Durant l'edat mitjana, el castell fou seu del Tribunal de Justícia de l'època. Les construccions medievals romanen molt emmascarades per les obres realitzades durant els segles XVII i XVIII, al fortificar les dos elevacions adjacents per a formar un dispositiu de defensa. El rei Jaume I el va escollir com la seva residència favorita i des de aquí es feren els preparatius per a la reconquesta de Morella, Peníscola i Borriana.

A l'accés al castell se pot contemplar un cementeri musulmà. D'aquest se'n va extreure, el 1972, un epitafi (s. X) amb referències a un governador, conservat al propi Parador.[3] També se va recuperà dels enderrocs del castell una tapa d'arqueta funerària, d'escriptura cúfica, en la que se citen versos de l'Alcorà, avui conservada en la col·lecció de l'Ajuntament de Tortosa.

A banda del recinte del Parador de Turisme el castell s'extèn més enllà, cap a l'est, amb les avançades de Sant Joan les quals han estat objecte de treballs de conservació i recuperació.

L'any 2001 l'accés superior al castell va servir per il·lustrar un segell de correu emès el 20 d'abril.[4]

Vegeu també[]

Notes i referències[]

  1. El Parador Nacional "Castillo de la Zuda" va ser inaugurat el setembre de 1976. Durant l'any 2017 s'estan fent millores en les seues instal·lacions. Vegeu també: Establiments turístics de les terres de l'Ebre.
  2. El 16 de desembre de 2016 el castell de la Suda tornava a quedar il·luminat amb l'ús de tecnologia led i gràcies a una inversió municipal d'uns 35.000 euros que completa la il·luminació de la catedral de Tortosa i de la façana fluvial del Palau episcopal.
  3. NODO, noticiari número 1.779 A (28-02-1977)
  4. 28,8 x 40,9 mm; 0,24 euros (i a la vegada aquest mateix segell va servir per il·lustrar el dècim del sorteig de Lotería Nacional del 13 d'agost de 2011).
Advertisement