Ilercavònia
Advertisement

La Serra d'Almos és un poble del municipi de Tivissa, a la comarca de la Ribera d'Ebre vora el barranc del Tartacó. La població és de 283 habitants (2005).

Va formar un municipi per desagregació de Tivissa el 1787, i s'hi va tornar a incorporar el 1940. Des de llavors bona part de la població ha mostrat una gran inquietud per segregar-se de Tivissa que s'ha reflectit en un gran nombre d'intents infructuosos per aconseguir el reconeixement polític de ser municipi independent. El dia 30 de setembre de 2009 l'Ajuntament de Tivissa va aprovar l'expedient de constitució de l'entitat municipal descentralitzada (EMD) de la Serra d'Almos i finalment el DOGC del 24 de febrer de 2011 (núm. 5.825) publicava el Decret 271, de 22 de febrer, pel qual s'aprova la constitució de l'EMD de la Serra d'Almos.

El poble té una gran tradició en l'elaboració de pa i pastissos. Així mateix s'hi elaboren vins sota la DO Montsant i un oli que ha estat premiat en múltiples ocasions per la seva qualitat sota la DO Siurana.

Escut heràldic[]

Aprovat el 24 de març de 2014[1] l'escut té el següent blasonament:

Escut caironat: d'argent, un pollancre de sinople amb una serra d'or travessada sobre el tronc.

La serra i el pollancre són els senyals tradicionals del poble, que ja eren utilitzats fins ara en el segell de l'entitat. La serra, d'altra banda, és un senyal parlant que fa referència al nom de la localitat.

Llocs d'interès[]

Al nucli urbà:

 • Església de Sant Domènec
 • Zona rectreativa de La Bolera
 • Antics rentadors
 • Camí de l'Empedrat (tot i que avui dia resta recobert de ciment en quasi la seva totalitat), a la zona dels horts
 • Antic molí de farina, al costat de l'Empedrat

A les seues immediacions:

 • Àrea recreativa de la Font Vella
 • Cova d'en Marcó
 • Jaciment iber del Coll del Moro, segle VI aC[2][3](no el confongueu amb el de Gandesa).
 • Serra del Montalt, pertanyent a la Serra de Llaberia i atravessada pel GR 7.

Vegeu també[]

Notes i referències[]

 1. Resolució GRI/706/2014, de 24 de març, per la qual es dóna conformitat a l'adopció de l'escut heràldic de l'Entitat Municipal Descentralitzada de la Serra d'Almos (DOGC, núm. 6.596, de 03/04/2014).
 2. Cela Espín, Xabier, Noguera Guillén Jaume, Rovira Hortalà M. Carme. «Els Materials arqueològics del Jaciment ibèric Del Coll Del Moro De Serra d’Almos (Tivissa, Ribera d’Ebre). Col.Lecció Del Museu Comarcal Salvador Vilaseca De Reus». Pyrenae, [en línia], 1999, Núm. 30, p. 91-121, https://www.raco.cat/index.php/Pyrenae/article/view/145040 [Consulta: Consulta: 8-06-2021].
 3. Descoberta una casa de cabdillatge del segle VI aC a la Serra d'Almos, a Tivissa; article publciat per aguaita.cat el 08/06/2021.

Enllaços externs[]

Advertisement