Ilercavònia
Advertisement

L'Encanyissada

L'Encanyissada és un estany de l'hemidelta dret de l'Ebre situat al municipi d'Amposta (844 ha), entrant també al de Sant Carles de la Ràpita (64 ha).

Amb 6 km de llarg i 5 km d'ample és l'estany més gran de Catalunya. A partir de 1986 es va integrar al Parc Natural del Delta de l'Ebre com a reserva de caça.

Està comunicada de forma natural amb el mar amb la badia dels Alfacs, a través de la gola Vella, però també de forma artificial pels desguassos que van des de la llacuna fins a la badia. Actualment, la quantitat d’aigua que prové dels arrossars ha disminuït notablement i bona part arriba directament de la xarxa de reg.

Vora la carretera de la Ràpita a Poblenou hi ha una pantena explotada per la Confraria de Pescadors Sant Pere.

Vegetació[]

Hi ha un cinturó de vegetació higròfila, constituïda bàsicament per canyissar i jonqueres, que ocupa gairebé el 50% de la superfície de la reserva i la llacuna (480 ha) que té una important vegetació higròfila (Potamogeton, Najas, Ruppia ...)

A finals dels 70 la vegetació aquàtica va desaparèixer i la població d'aus i peixos relacionats amb aquestes praderies aquàtiques van caure en picat. Els treballs d'hidrologia i sanejament van permetre una espectacular recuperació d'aquests animals i plantes.

Fauna[]

La fauna vertebrada característica és molt variada, i hi destaquen els ànecs collverd amb una població que varia entre 5.000 i 10.000 exemplars i les fotges entre 6.000 i 12.000.

En els últims anys han reaparegut, de manera regular, espècies que feia anys que havien desaparegut, com són les oques (Anser anser) o les polles blaves (Porphyrio porphyrio).

La població d'ocells nidificants va tenir un gran retrocés amb la minva de la vegetació aquàtica, unes vegades de manera directa com en el cas dels fumarells (Chlydomias sp.v) per la desaparició de les petites illes de vegetació on niaven, i altres de manera indirecta, per la contaminació o disminució del peix, com és el cas dels agrons (Ardea purpurea), la colònia dels quals a la zona era de les més importants del món i que, actualment, presenta una tendència a l'alça.

Vegeu també[]

Advertisement