Ilercavònia
Advertisement

Josep Salvany i Blanch (Martorell, 4/12/1866 – Barcelona, 28/01/1929) va ser un metge i fotògraf català.

a cursar estudis de medicina a la Universitat de Barcelona establint-se com a metge oculista. D'una manera simultània va desenvolupar una activitat notable en el camp de l'excursionisme científic estretament lligada a la seva afició per la fotografia. Des del 1905 es va vincular al Centre Excursionista de Catalunya. Les excursions que va realitzar li van permetre donar testimoni, amb marcat esperit documentalista, sobre monuments, paisatges, pobles i vilatans durant el primer quart del segle XX (1911-1926).

A més a més de Catalunya, viatjà també a poblacions espanyoles (de la província de Saragossa, de Segòvia i de Madrid), a les Balears, Itàlia, França, Flandes, Holanda, Alemanya, Dinamarca, Síria, Egipte, Palestina, Grècia, Malta, etc., documentant les seves fotos minuciosament en agendes. Aquests quadernets i uns 10.000 clixés en placa estereoscòpica,[1] se conserven a la Biblioteca de Catalunya (Barcelona) i actualment se troben digitalitzades.

Josep Salvany va desplaçar-se a les comarques de l'Ebre i el Matarranya en sis ocasions entre el 1914 i el 1923 realitzant prop de 400 fotografies. Del 20 d'octubre al 19 de novembre del 1995[2] se'n va celebrar a Tortosa una exposició al Col·legi de Sant Jaume i de Sant Maties sota el títol Josep Salvany i la visió de les Terres de l'Ebre.

Notes i referències[]

  1. La fotografia estereoscòpica consisteix a copsar dues fotografies simultànies fetes amb una separació de 63 mm. Amb l'ajuda d'uns visors especials s'obté un efecte de tridimensionalitat.
  2. Díptic informatiu de l'exposició.

Vegeu també[]

Enllaços externs[]

Advertisement