Ilercavònia
Advertisement

Joan Torras i Guardiola (Sant Andreu de Palomar, 1827 – Barcelona, 20/01/1910)[1] va ser arquitecte i mestre d'arquitectes com Elies Rogent, Antoni Gaudí i August Font.

Fill d'un forner de Sabadell, va obtenir els títols de mestre d’obres i arquitecte el 1854. Dos anys més tard va serelegit membre numerari de l'avui anomenada Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, i va entrar com a professor a l'Escola de Mestres d'Obres, Aparelladors, Agrimensors i Directors de Camins Veïnals de Barcelona, que més endavant es convertiria en la prestigiosa Escola Provincial d'Arquitectura, d'on van sortir els arquitectes catalans del Modernisme. En aquesta Escola va impartir durant més de trenta anys matèries tècniques, principalment d'estructures metàl·liques i els càlculs de resistència, de gran importància a l'arquitectura de finals del segle XIX.

Va fundar una empresa dedicada a grans construccions metàl·liques: la Casa Torras, Herrería y Construcciones. Aquesta empresa va participar en la construcció del Temple de la Reparació del carrer de la Mercè de Tortosa.

Relacionades amb aquestes matèries, va fer obres com el canal de Sant Boi, la carretera de Can Tunis, el camí del Bogatell, el pont de peons de Sant Agustí a Girona o la gran bastida que es va utilitzar per construir el monument a Colom.

També va fer cobertes i estructures metàl·liques per a mercats, com els de Lleida o Tortosa (inaugurat el setembre de 1887)[2], i per a esglésies, com el Seminari Conciliar, l'església del Pilar a Saragossa o la capella per a l'escola-convent de Jesús Maria, que avui és l'església de Sant Pacià, on hi col·laborà el seu alumne Antoni Gaudí.

Vegeu també[]

Notes i referències[]

Enllaços externs[]

Advertisement