Advertisement

We're Getting Mutants in the MCU - The Loop

01:36

Joan Reverter Nolla (Alcanar, 14/04/1901 – Cahors, França, 06/03/1989) va ser un líder anarquista.

Fill de Juan Bautista Reverter i de Josefa Nolla que s'establiren a Amposta. Allí Joan Reverter va entrar a militar en els moviments llibertaris locals i se va involucrar en la lluita sindical al delta de l'Ebre. La dictadura del general Primo de Rivera (1923-1930) va estroncar el seu activisme i el va portar a un primer exili a França.

Amb altres militants de la CNT va fundar la revista llibertària espanyola Prismas (Béziers, 1927-1928), de la qual aparegueren una vintena de números.

Amb la proclamació de la Segona República va tornar a les Terres de l'Ebre. Es dedicarà a pronunciar conferències en poblacions del territori i a reorganitzar el sindicalisme confederal. Funda i dirigeix el setmanari de la CNT-FAI El Explotado (octubre de 1932) desaparegut l'any 1935.

Lluità com a voluntari al Front d'Aragó durant la Guerra Civil Espanyola. De retorn al Montsià participà en la creació de la Col·lectivitat General d'Amposta, un projecte culminat a principis del 1937, en què participaren vora 1.200 persones treballant en la producció d’arròs, de llet, d'ous de la granja avícola Roja y Negra, de carn (porcina, bovina i ovina) i de verdura i cereals.

El gener de 1937 Joan Reverter és elegit alcalde president de l'Ajuntament d'Amposta, en representació de la CNT-FAI. No va deixar d’estar en contacte amb el seu poble natal i va mantenir una estreta relació d’amistat i ideologia amb el metge Germán Reverter Fluixà. Amb la derrota republicana, al febrer de 1939 emprengué de nou el camí de l’exili a França, on va ser internat al camp de concentració de Vernet d’Arieja.[1]

Notes i referències

  1. Conferència de Joan B. Beltran Reverter (Biblioteca Pública «Trinitari Fabregat», 24 de gener de 2020).
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.