Ilercavònia
Advertisement

El jaciment de Sant Jaume-mas d'en Serrà és un oppidum -224 msnm- de la Primera Edat del Ferro, el més ben conservat de tot Catalunya (650-550 aC), que podria haver estat la residència d'un cabdill i un centre de poder polític i comercial de la zona del curs baix del riu Sénia durant el segle VII abans de la nostra era.

Situat a prop del poblat ibèric de la Moleta del Remei, és de titularitat pública, i va ser descobert pel canareu Ramon Esteban Nolla. Des de 1997 el Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica (GRAP) de la Universitat de Barcelona hi ha realitzat diferents campanyes d'excavacions. El jaciment de planta pseudo-circular té unes dimensions reduïdes -uns 500m2- i conserva murs que encara fan 2,5 metres d'alçada. Els sistemes defensius consten d'una muralla de doble parament d'entre 1,50 i 4 metres d'amplada, una torre que envolta i tanca el conjunt i una altra torre allargada i estreta d'extrem arrodonit.

El jaciment destaca també per la gran quantitat de ceràmica preibera i el miler de pondus (pesos de teler) trobats durant les campanyes arqueològiques.

Vegeu també[]

Advertisement