Ilercavònia
Advertisement

L'Informe sobre la revisió del model d'organització territorial de Catalunya, més conegut com Informe Roca, és un informe elaborat per una comissió d'experts presidida per Miquel Roca i Junyent, fet a instàncies del Parlament i per encàrrec del govern de la Generalitat de Catalunya.

Va ser presentat el 7 de gener de 2001 i, degut a l'impacte en la vida pública que van causar algunes de les seues propostes, el govern presidit per Jordi Pujol i Soley no va tardar a blocar-lo.

Pretenia modificar la delimitació de moltes comarques, reduir dràsticament el nombre de municipis i alterar força termes municipals. No hi mancava tampoc la nota expressament regionalista, com ara el corònim Catalunya Central aplicat no pas a la regió de Tortosa, sinó a la de Manresa-Vic.

A l'inici de la seua "descripció historicogrogràfica de les reformes proposades" es poden llegir les observacions següents:

« Per a cada comarca s'indiquen les possibles variacions quant a:
  • incorporació de municipis d'altres comarques
  • agregació de municipis que no arribin als 250 h.
  • supressió d'enclavaments
  • correcció d'altres disfuncionalitats en el límits municipals.

Pel que fa a les disfuncionalitats municipals, aquesta reforma no pretén —perquè no seria factible ni realista— abordar i donar solució a les múltiples disfuncionalitats que hi ha en els límits municipals, sinó només a aquelles que es consideren més fàcils de solventar, més urgents o manifestes i la resolució de les quals resultarà més beneficiosa. [...]

Pel que fa a la capitalitat, si no es diu altra cosa, es manté l'actual seu de l'Ajuntament. En cas de municipis resultants d'agregacions, s'entén que la capital correspon, en principi, al nucli que dóna nom al municipi o al primer dels topònims si la denominació municipal està formada per la unió de diversos noms de lloc.

»

Propostes de l'informe Roca a les CCPC[]

Vegeu els articles següents:

Enllaços externs[]

Advertisement