Ilercavònia
Advertisement

Hibera és el nom d'una ciutat iber.

Fonts literàries citen una rica ciutat anomenada Hibera en el territori dels ilercavons. Posteriorment en el tercer llibre de la geografia d'Estrabó (s. I dC) se menciona a Dertosa com a pas de l’Ebre. Ilercavonia-Dertosa va emetre dos emissions de moneda: una probablement en època d'August i l'altra en la de Tiberi. En la primera emissió el nom de la ciutat apareix com Hibera Iulia Ilercavonia; el nom de Dertosa, abreviat apareix en la segona (DERT / M.H.I. ILERCAVONIA).

L'historiador romà Titus Livi (59 aC-17 dC) l’esmenta arran de la Segona Guerra Púnica quan els romans assetjaren “la ciutat més opulenta de la regió en aquell temps, anomenada Hibera pel riu que tenia a la proximitat".

En el transcurs de l'any 2007, durant les tasques de reurbanització del carrer de Sant Domènec de Tortosa,[1] va sortir a la llum la superfície d'una potent estructura pètria amb funcions de fortificació. Es tractava d'un mur amb unes dimensions d'1,5 metres d'amplària i una longitud de 5,40 m (el seu extrem nord es perd sota el col·legi de Sant Jaume i Sant Maties, mentre que el seu extrem sud va ser desmuntat antigament, en època altimperial) compatible només amb grans construccions públiques, com és el cas de les muralles d'un assentament important. La seva construcció s'emplaça a finals del segle III aC, relacionant-la amb el transcurs de la Segona Guerra Púnica, tot i que no se’n descarta un origen més antic.

El poblat ibèric situat al castell d'Amposta ocupa una ubicació estratègica. S'hi han documentat murs, vuit sitges i una muralla que delimitaria un perímetre de 1000 m2. Sembla que cal descartar que es tracti de la ciutat ilercavona d’Hibera ja que una ciutat que va resistir l'atac de les legions romanes, i que probablement va encuyar moneda (Iltirkes / Iltirkesken -¿?-), no pot tenir unes dimensions tan reduïdes.

L'Arqueologia encara té molt a fer però en el camp iber.

Fons museístic iber[]

  • El conjunt més important i espectacular prové del Castellet de Banyoles i malauradament se mostra lluny de l'Ebre.
  • El Museu de Tortosa té una escultura d'animal (44 x 20 x 70 cm) que sembla procedir de la comarca del Montsià.
  • El fons numismàtic del Museu de les Terres de l’Ebre –l'antic Museu del Montsià– té més de 750 monedes, un 3% de les quals són ibèriques. A banda també conserva una falcata procedent del conjunt d'urnes i aixovars de la necròpolis ibèrica de Mianes de Santa Bàrbara. Aquesta espasa iber de ferro va ser descoberta casualment l'any 1968. Té un pes de 465 grams i presenta una fulla corba de 60,3 cm de llargada màxima i una amplada mínima de la fulla de 8 cm.

Vegeu també[]

Notes i referències[]

  1. Intervenciones arqueológicas en la calle de Sant Domènech de Tortosa. Article publicat a la revista Archivo Español de Arqveología (Vol. 86, 2013).
Advertisement