Ilercavònia
Advertisement

El Far de la Banya és un far de la Costa de l'Ebre situat prop de les salines de la Trinitat dintre del terme de la Ràpita.

Amb l'anticFar de Buda va ser –i és– segurament un dels més coneguts dels antics fars metàl·lics del Delta de l'Ebre gràcies a una famosa fotografia de José Martínez Sánchez (1808 - 1874) i Jean Laurent del 1867.[1]

Projectat per l'enginyer i arquitecte madrileny Lucio del Valle y Arana (1815-1874) s'alçava a la punta de la Banya al SE del port dels Alfacs, amb una alçada de 18,7 metres sobre el terreny. La seua torre de ferro, pintada de color groguenc, tenia una llanterna poligonal i una cúpula del color natural del coure. Ocupava el centre de l’habitacle dels faroners que tenia planta hexagonal i tamany reduït. L’edifici i la torre pesaven unes 47 tones i van ser construïts pel mateix fabricant que el Far de Buda. La seua llum va encendre’s per primer cop l'1 de novembre de 1864. El 1943 va suprimir-se el personal que l'atenia.

L'any 1975 va començar la construcció d'una nova torre de formigó[2] de 23,7 metres d'altura –i tres de diàmetre– en substitució de l'antic far metàl·lic que va ser desmuntat i reconstruït al Port de Tarragona entrant de nou en funcionament l’agost de 1990. Aquesta és una de les pèrdues patrimonials més incomprensibles que han patit les Terres de l'Ebre.

L'actual Far de la Banya se distingeix per quatre franges de color fosc sobre la torre blanca. Actualment amb el del Fangar és un dels més coneguts de la Costa de l'Ebre.

Vegeu també[]

Notes i referències[]

  1. Recollida en diferents llibres de fotografia va ser utilitzada en el sorteig de Lotería Nacional del 26 d'octubre de 2013. Anys abans els dècims del sorteig del 28 d'agost de 1999 van il·lustrar-se amb una imatge del Far de Buda.
  2. El nou far va entrar en funcionament l'1 de novembre de 1978.
Advertisement