Ilercavònia
Advertisement

L'ermita de la Pietat és un santuari i ermita adossat a les parets de la Mola de Godall o Serra de l'Ermita, al nord-oest d'Ulldecona.

Està protegit com a bé cultural d'interès local. S'hi pot accedir pel camí tradicional de l'ermita, vorejant la Serra, o pel que comunica l'ermita amb la carretera comarcal que va a Tortosa, a uns 4 quilòmetres d'Ulldecona.

L'edifici de l'hostatgeria consta de planta baixa i tres pisos de nivell irregular. Conserva les estructures de les primitives capelles romànica (segle XIII) i gòtica (segles XIV i XV). La teulada és a dues vessants.

La primera referència que se'n coneix és del 1445; es tracta d'una peregrinació decidida per l'Ajuntament de Tortosa per a demanar pluges en època de sequera. Hi ha diversos documents amb referències d'aquest tipus. El 1687 es construí el primer pis del cos que separa l'hostatgeria de l'església (hi ha la data gravada a la llinda d'una porta). L'any 1779 es va daurar l'altar. Del 1810 al 1812 el santuari romangué tancat.

El 1936 l'església va ser incendiada per anarquistes. Se va perdre l'altar,[1] els retaules i el cor però l'estructura no va quedar afectada. Acabada la Guerra Civil Espanyola l'any 1939 s'inicià la seua reconstrucció. Des de l'any 2005 acull el Centre d'Interpretació d'Art Rupestre dels Abrics de l'Ermita, dissenyat per apropar els visitants a les pintures prehistòriques de la Serra de Godall declarades Patrimoni de la Humanitat l'any 1998.

Vegeu també[]

Notes i referències[]

  1. L'any 2022 la imatge de la verge de la Pietat, obra moderna de l'escultor local Vicent Barrera Carapuig va ser restaurada. La patrona del municipi és protagonista d’una romeria cada cinc anys.
  • Vegeu també l'article Un antiguo cuadro publicat per Correo de Tortosa de 21/11/1899.

Enllaços externs[]

Advertisement