Ilercavònia
Advertisement
Vista de Tortosa c

Gravat acolorit amb la vista fora de muralles (c. 1805).

El Rastre és un barri de la ciutat de Tortosa situat entre les vessants del Castell de la Suda i del Sitjar.

Va ser bastit a partir del 1864 i correspon al primer eixample de la plaça forta que era llavors la ciutat. Els seus carrers són rectes (sense xamfrà), d'edificis alineats i solars regulars situats entre la muralla exterior de Tortosa i la interna. Històricament el barri és conegut pel Barranc del Rastre o del Vall –canalitzat al llarg dels segles i protagonista de diverses inundacions– però també per ser un dels escenaris del Pacte Federal de Tortosa.

El barri acull l'Escola de la Mercè (des del 1987, sobre el solar de l'antiga Fàbrica de gas), l'Escola d'Art i Disseny de Tortosa i, modernament, la seu del Departament d'Educació a les Terres de l'Ebre (antiga Casa Diocesana) i és veí dels barris del Castell, de Santa Clara i de la zona centre de Tortosa així com de la urbanització de Sant Josep de la Muntanya.

La zona ha sigut objecte d'actuacions urbanístiques per part de l'Ajuntament de Tortosa[1] però la paràlisi en el necessari enderroc de finques i creació de solars edificables se constata actualment. No obstant la ciutat obtenia 1,5 milions d'euros per a la construcció d'un pavelló esportiu als Josepets, amb una esmena, negociada per Ferran Bel, als pressupostos de l'Estat del 2022. L'any 2024 va modificar-se el projecte esportiu i també el termini d'execució, fins a març de 2026

De la zona, i d'abans de la construcció de l'eixample, Jacques Moulinier / François Jacques Dequevauviller (1783-ca.1848) va'n fer-ne una vista (c. 1805) des de fora de les muralles com uns dels dibuixants/gravadors de les il·lustracions per al Voyage Pittoresque et Historique de l'Espagne (1806-1820) d'Alexandre de Laborde.

Patrimoni arquitectònic[]

Li són pròxims –tot i que en sentit estricte no hi pertanyen– els Reials Col·legis de Tortosa i l'antic Hospital de la Santa Creu (antic ajuntament i des del 1971 edifici judicial).

Toponimia urbana[]

  • Plaça de Mossèn Sol, popularment plaça del Rastre i antigament batejada com a plaça Duc de Tetuan (en record de Leopoldo O'Donnell) – carrer de la Mare de Déu de la Providència – carrer de Juan B. Topete – carrer de la Mare de Déu del Consol – carrer del Callao – de Méndez Núñez – del bisbe Ros de Medrano[4] – carrer de l'Escorxador, del Mig i carrer del Bou – carrer del Replà[5] i plaça de Sant Joan.

Vegeu també[]

Notes i referències[]

  1. El març de 2011 van reobrir-se al trànsit els carrers Ros de Medrano, Méndez Núñez, Callao, Consol i Topete, completament reurbanitzats (renovació de serveis –xarxes de clavegueram, abastament d'aigua, gas, telecomunicacions i electricitat– del paviment i les voreres, instal·lació de nou mobiliari urbà) amb un cost de 620.000 euros. Entre l'abril de 2011 i el maig de 2012 van realitzar-se les obres d'adequació de la Plaça de Sant Joan i del carrer Replà (410.000 euros). Finalment –i una vegada descartat l'aparcament subterrani de 3 plantes que hi havia projectat– entre febrer i juliol de 2015 se reurbanitzava la plaça Mossèn Sol amb una inversió de 476.775 euros.
  2. Una d'elles és l'epitafi de R. Samuel (60 x 26 cm; s. XI-XII), situat a 4m d'alçada, que comença dient: "Aquesta és la sepultura de l'honorable ancià R. Samuel –que l'esperit de Iahvè el guardi– fill d'un honrat savi …".
  3. Fotografia de Josep Salvany de 1923 (amb el fotògraf situat en un espai actualment edificat).
  4. En aquest carrer va nàixer el pintor Josep Benet i Espuny.
  5. Al carrer del Replà van nàixer Felip Pedrell i Sabaté i Rafel Vidiella i Franch.
Advertisement