Ilercavònia
Advertisement

Una drassana (en plural, drassanes) és una instal·lació on es construeixen i reparen vaixells.

Tortosa destacava ja per les seues drassanes durant l'ocupació musulmana. Se sap que el recinte estava enmurallat i defensat per 17 torres fortificades. L'activitat perdurà a l'Edat Mitjana i va declinar amb la marineria d'ençà el segle XIX fins a l'extinció.[1]

« En nom de Déu misericordiós, va ordenar la creació d'aquesta casa per a la construcció d’equipaments i vaixells Abdullab Addelrahmann el príncep dels creients [Abd-ar-Rahman III] que Déu ajudi. La seua construcció va acabar-se sota la direcció del seu capità i esclau Abdelrahman Bin Mohammad, amb l'ajuda de Déu i per a la seua glòria. L'any 333 de l’hègira [944-945 dC]. Ho ha escrit Abdullah Bin Kulaib. »

— Traducció inscripció fundacional de les drassanes de Tortosa; 54 x 48 x 3 cm, marbre blanc; Catedral de Tortosa.


No obstant l'activitat de construcció i reparació naval també és present des del segle XVI a Vinaròs,[2] i més modernament a la Ràpita.

Vegeu també[]

Notes i referències[]

  1. vegeu pàgs 25-26 i 107 de Teodoro González i la Tortosa de la Restauració a través de la premsa (1875-1902) de Josep Bayerri i Raga (Impr. Cooperativa Gràfica Dertosense; Tortosa, 1996. ISBN: 84-86302-28-5).
  2. Vegeu l'article Astilleros Sorolla.
Advertisement