Ilercavònia
Advertisement

Una Denominació d'Origen Protegida (DOP) és, segons la reglamentació de la Unió Europea, la indicació geogràfica d'una regió, localitat o país, que designa un producte agrícola o alimentari originari del lloc en qüestió, la qualitat o característiques del qual són degudes exclusivament o essencialment al medi geogràfic on es produeix compresos els factors naturals i els factors humans. La producció, l'elaboració i la transformació del producte s'han de realitzar a la zona geogràfica delimitada.

La reglamentació és similar a la Denominació d'origen, però s'exclouen els vins i les begudes espirituoses, excepte el vinagre de vi, ja que tenen la seva pròpia reglamentació europea com a VQPRD («vins de qualitat produïts en una regió determinada»), i Denominació Geogràfica, respectivament. Entre els productes protegits es troben: formatges, carn i derivats, fruites, verdures, cereals, pastisseria, olis i olives, espècies, mel i begudes no espirituoses.

Altres categories d'indicacions geogràfiques relacionades amb la DOP són:

  • Indicació Geogràfica Protegida (IGP), quan només part de les qualitats són atribuïbles a l'entorn geogràfic.
  • Especialitat Tradicional Garantida (ETG), quan es garanteix un producte o un procés tradicional, però no el seu origen

A les Terres de l'Ebre i el Baix Maestrat se troben sels següents productes amb DOP:

La comarca del Matarranya i altres poblacions de Terol gaudeixen de les DOP:

  • DOP "Aceite del Bajo Aragón" (municipis del Matarranya, entre altres, excepte La Portellada)
  • DOP "Jamones de Teruel" (1981)

Notes i referències[]

  1. La zona de producció està constituïda pels terrenys situats en els termes municipals de Deltebre i Sant Jaume d'Enveja i també pels terrenys del Delta de l'Ebre dels termes municipals de l'Aldea, Amposta, l'Ampolla, Camarles i Sant Carles de la Ràpita. La superfície de cultiu d'arròs a la zona del Delta és de 20.400 ha., el que representa el 83% de la superfície total conreada deltaica (24.554 ha.). D'estes 20.400 ha., unes 14.000 ha. (70%) corresponen a la DOP "Arròs del Delta de l'Ebre" – "Arroz del Delta del Ebro".

Enllaços externs[]

Advertisement