Ilercavònia
Advertisement

El Coll de Balaguer és un accident geogràfic del terme de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, prop del de l'Ametlla de Mar. Es forma quan els contraforts de la Serralada Prelitoral arriben a la mar.

És el límit natural i tradicional entre la regió de Tortosa i el Camp de Tarragona. Al començament de la guerra dels Segadors les tropes castellanes forçaren el pas; aquest era protegit pel castell del Coll de Balaguer (o de Sant Felip), esmentat ja el 1201 i que va donar nom a un terme dependent del terme general de Tivissa. El castell fou destruït pels britànics durant la Guerra del Francès.

Arran de la Guerra Civil en aquesta posició les forces republicanes van construir una bateria de casamata per a quatres peces d'artilleria que formava part del sistema de defensa de l'indret i que encara en l'actualitat és visible.

I si bé este lloc ha estat sempre un obstacle per a les comunicacions per ell passen la carretera N-340, la línia del ferrocarril,[1] l'AP-7 i l'Autovia de la Mediterrània (A-7) que hi mor al entrar a les Terres de l'Ebre.

« Baixo el Coll de Balaguer - entre mel i gent pesquera – i, com si es tanqués el mar, - veig la Punta del Fangar. - Brilla el far entre les dunes, - la primera llum del Delta. »

—Fragment inicial De la terra de l'Ebre DO; Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries'.


Vegeu també[]

Notes i referències[]

  1. La doble via se bifurca poc més enllà del barranc de Llèria, a alguns metres en sentit nord de l'estació fantasma de Vandellòs i s'espera que després de molts anys s'acabi l'any 2018.

Enllaços externs[]

Advertisement