Ilercavònia
Advertisement

La Central nuclear de Vandellòs és una central nuclear situada a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp). Inicialment constava de dos grups: Vandellòs I i Vandellòs II. Actualment únicament Vandellòs II continua funcionant. És de destacar que totes dues centrals es van emplaçar en una zona del terme municipal de Vandellòs, al sud del Coll de Balaguer, que forma part de la comarca natural del baix Ebre.

Vandellòs I[]

Propietat de la companyia Hispano-Francesa de Energía Nuclear, SA (HIFRENSA) es va començar a construir el 1967 sent inaugurada l'any 1972. Comptava amb un reactor nuclear de tipus GCR.

La nit del dijous dia 19 d'octubre de 1989 se va declarar un incendi a la zona de turbines, classificat posteriorment com incident de nivell 3 -incident important- de l'Escala internacional d'accident nuclears (INES) i que va dur al seu desmantellament. La segona fase es va completar l'any 2002 però encara hi ha un període de latència de 25 anys previ a la retirada del reactor i enderroc de les construccions -2028-.

Vandellòs II[]

Se va començar a construir el 1981 assolint operativitat comercial el 1988. És una central del tipus PWR (reactor d'aigua lleugeura pressuritzada). Potència tèrmica 2.912 MWt, potència elèctrica 1.087 MWe. La propietat és compartida, sent un 72% d'Endesa i un 28% d'Iberdrola. La seua llicència d'explotació expira l'any 2027.

Incidents:

L'1 de juny del 2005 els problemes de corrosió detectats (agost del 2004) al sistema de refrigeració[1] de Vandellòs II van ser classificats com a incident de nivell 2. Per aquest motiu l'agost del 2006 la central va ser sancionada amb 1,6 milions d'euros. Arrel de l'incident Endesa i Iberdrola, propietàries de la instal·lació, iniciaren les obres d'un sistema alternatiu de refrigeració, amb aigua dolça.[2]

El 24 d'agost del 2008 es va produir un incendi (que va durar menys de 2 hores) a l'edifici de turbines causat per una fallada de l'interruptor de generació del turboalternador a les 8:49, que va produir la parada automàtica del reactor i per tant la seva desconnexió de la xarxa.

Impacte econòmic[]

L'any 2014 fins a 1.094 persones formaven la plantilla de les centrals d'Ascó i de Vandellòs.

L'11 de febrer de 2014 el Govern català va aprovar un Projecte de llei de creació d'impostos mediambientals entre els que hi havia un impost sobre la producció d'energia elèctrica que pretén gravar "l'eventual dany en el medi ambient derivat de la realització de l'activitat de producció termonuclear d'energia elèctrica en territori català" i que deixarà sense efecte el gravamen de protecció civil a les centrals nuclears. S'estimava un impacte econòmic de 43,2 milions d'euros anuals. El DOGC número 6.730 de 17/10/2014 publicava finalment la Llei 12/2014, del 10 d'octubre, de l'impost sobre l'emissió d'òxids de nitrogen a l'atmosfera produïda per l'aviació comercial, de l'impost sobre l'emissió de gasos i partícules a l'atmosfera produïda per la indústria i de l'impost sobre la producció d'energia elèctrica d'origen nuclear; amb entrada en vigor l'1 de novembre de 2014.

En el seu article 22.2 estableix que "Una part de la recaptació de l'impost sobre la producció d'energia elèctrica d'origen nuclear pot ésser destinada, per mitjà de la Llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya, i amb la prioritat d'atendre les necessitats de despesa pròpies de la Generalitat, a crear un fons orientat a fomentar el reequilibri territorial de les zones afectades per activitats de producció d’energia elèctrica d’origen nuclear, amb la finalitat de promoure'n i millorar-ne la competitivitat i la diversificació econòmica".

Vegeu també[]

Notes i referències[]

  1. Article titulat El personal de Vandellòs alertó durante años de los problemas de corrosión de las tuberías publicat al diari espanyol El País el 10/05/2005.
  2. Article titulat Vandellòs busca su redención publicat pel diari espanyol El País el 14/11/2005.

Enllaços externs[]

Advertisement