Ilercavònia
Advertisement

Cartell de la CLT.

La Central Lechera de Tortosa (CLT) va ser una empresa cooperativa[1] de productes làctics (llet –en bossa i ampolles de vidre–, iogurt, batut de cacao,[2] mantega…).

Durant els anys 60 –segle XX– va obtenir la concessió d'abastament exclusiu de llet "higienitzada" de Tortosa, Reus i Tarragona.

Història[]

La primavera de 1952 un decret promovia la creació de centrals lleteres arreu de l'estat espanyol. Sis anys després -1958- hi havien en funcionament 17 centrals en diferents punts del país, sent la de Tortosa l'única d'elles que no era capital de província.

Un dels processos dintre de la CLT.

Quasi tota la llet utilitzada per "la Lechera" provenia dels diferents ramaders de les comarques de l'Ebre, amb preus, és important recordar, fixats pel govern. Portaven la llet als diferents punts de recollida establerts i d'estos se transportava a les instal·lacions lleteres, bé en camions o bé en l'ajuda del Carrilet de la Cava. En arribar se mesurava l’acidesa i la densitat de la llet i se controlava la seua traçabilitat.[3] Un cop fet això, s'iniciaven tots els processos necessaris per a què la llet o els seus derivats se poguessin distribuir.

Les darreres instal·lacions de la CLT al carrer «Amposta»[4] del barri tortosí de Ferreries van estar actives fins al 1991, quan l'empresa se va veure arrossegada per la greu crisi del sector lleter.[5]

Vegeu també[]

Notes i referències[]

  1. BOE, núm. 164, de 25/6/1957.
  2. Amb la marca Caolé.
  3. La ‘Central Lechera de Tortosa’ o la nostàlgia del Caolé; article de Fernando Jaime Soler publicat a la marfanta.com el 20/06/2021.
  4. Aquestes instal·lacions ocupen un solar d'una superfície de més de 5.000 metres quadrats. Adquirit l'any 1957 s'hi trobava l'antiga fàbrica de Chocolates CREO.
  5. En el sector, al Baix Ebre, cal recordar la granja bovina del Mas de la Missa, propietat de Ramon Alcon, amb una capacitat per a un miler de vaques per a criança i producció de llet (actualment esta finca produeix cítrics). N'hi havia també explotacions a Vinallop i altres, més petites, vora al Barranc de la Llet, a la partida de Sant Llàtzer, i a l'entorn de l'antiga Fàbrica dels francesos de Ferreries, també a Tortosa.

Enllaços externs[]

Advertisement