Ilercavònia
Advertisement

El castell de Miravet és una fortalesa medieval situada al terme de Miravet (Ribera d'Ebre), al cim d'un turó[1] d'uns 100 m d'alt que domina la població.

Respon a un model de construcció militar creada a Terra Santa i difosa a l'Occident europeu per l'orde del Temple. El de Miravet està considerat un dels millors exemples d'arquitectura militar templera d'Europa.

El castell està gestionat pel Museu d'Història de Catalunya.

Història[]

L'indret va ser una fortalesa andalusina que dominava l'Ebre. Poseriorment els Templers hi van afegir més murs, les torres de guaita o la barbacana. El desembre de 1307 el rei Jaume II (València, 1267-Barcelona, 1327) va ordenar la detenció de tots els templers de la corona catalanoaragonesa i la cúria dels templers catalans es va tancar al castell de Miravet on patiren un llarg setge al llarg de l'any 1308.[2] Després de capitular els membres de l'orde van ser empresonats al castell de Tortosa.

Descripció[]

L'edificació es divideix en dos grans recintes: el recinte jussà (construït entre el segle IX i el segle XI), que és un recinte emmurallat distribuït en tres nivells esglaonats, amb més de 12.000 m2 de superfície; i el recinte sobirà (del segle XII), amb uns 2.500 m2 i format per una estructura poligonal amb cinc torres, contraforts i un pati d'armes al mig, al voltant del qual es distribueixen les dependències seguint el model de planta d'un monestir típic cistercenc, si bé adaptat per a les funcions bàsiques militars. Amb el temps, es van afegir noves construccions a l'interior, especialment per adaptar la fortificació a les noves armes de foc.

Les dependències més destacades són les cavallerisses, la cisterna, el refetor, el celler i les sitges, la sala capitular i el temple, d'estil romànic. Una sala sembla haver estat dedicada a la fabricació de munició. La torre dita del Tresor, contenia l'arxiu de l'orde i el seu tresor. La torre de la Sang deu el seu nom actual a la llegenda segons la qual allí haurien estat ajusticiats els sis cavallers templers que no es van voler rendir el 1308 (en realitat però es van rendir tot i que un parell de dies més tard que els seus companys).

Vegeu també[]

Notes referències[]

  1. Vista del castell de Miravet; vista des de l'hort, interior de l'església i pati interior, l'any 1915, per Josep Salvany i Blanch.
  2. Els últims templers (00:26:38), narració del programa El lloc dels fets de TV3 (14/05/2017).

Enllaços externs[]

Advertisement