Ilercavònia
Advertisement

La casa de la Diputació del General és un edifici de Tortosa construït vora el riu Ebre.

L'edifici forma part de Catàleg d'Edicifis de Caràcter Històric de la ciutat.

Descripció i història[]

Es tracta d'una construcció feta amb carreus de pedra en la qual s'endevinen intervencions de diferents èpoques. La façana principal és la del carrer dels Canvis, amb una portalada d'arc de mig punt adovellat, que ara dóna pas als habitatges, i dues d'allindades pertanyents als baixos. Les seues façanes són regulars –de poc més de 18 metres d'ample– i als pisos (tres alçades) s'hi obren balcons.

L'immoble ocupa un solar de 342 metres quadrats i va situar-se en un indret clau ja que fins a la darreria del segle XIX era l'accés al pont de barques que creuava l'Ebre.

Bastit originàriament entre el 1576 i el 1578 hi hi van treballar, entre altres, el mestre d’obres Vicent Daroca i l'escultor Agustí Pujol.[1] En la dovella central de la porta d'accés hi consta quasi imperceptiblement la data "AÑO 1709".

Propietat de Joan B. Domingo Subirats (†1895) i de Josefa Baulenas Golobardes (†1923) va ser la residència del doctor Jaume Ferran i Clua (Corbera d'Ebre, 1851 – Barcelona, 1929) pels volts del 1884, tal i com ho recorda una placa commemorativa instal·lada l'abril del 1952.

Vora seu hi ha el Palau episcopal de Tortosa, el Palau Oliver de Boteller i el Passatge Franquet.

Notes i referències[]

  1. Arts i artistes a Tortosa durant l'època moderna. Joan-Hilari Muñoz i Sebastià i Salvador-J. Rovira i Gómez. Cooperativa Gràfica Dertosense, 1999. ISBN 84-86302-35-8.

Enllaços externs[]

Advertisement