Ilercavònia
Advertisement

La casa de Pilar Fontanet,[1] també coneguda com a casa Grego o casa Grego-Sabaté, és un edifici centenari (1909-1910) de Tortosa que forma part del Catàleg d'Edificis de Caràcter històric de la ciutat.

El singular edifici mira a la plaça de la Cinta i al carrer del Portal dels Romeus mitjançant dues façanes. Consta de planta baixa i tres pisos, la primera de carreus de pedra i els pisos arrebossats i amb esgrafiats decoratius.

L'edifici s'adscriu al catàleg de Pau Monguió i Segura tot i l'existència per exemple d'un plànol de la façana signat per Ezequiel Porcel i Alabau (Barcelona, 2/01/1877 – 27/06/1926) l'abril de 1909. La casa va aixecar-se en un solar de 384 m2, vora la catedral de Tortosa, després d'enderrocar el palau medieval dels Marquesos de Tamarit.

A la façana principal, d'uns 24,5 metres d'ample, hi ha la porta d'accés als habitatges amb forma de lletra omega, rodejada per baixos comercials.[2] El primer i el segon pis són ocupats per una llarga balconada amb set obertures cadascuna. La del primer és sostinguda per grans mènsules decoratives.

La decoració d'esgrafiats se centra en l'emmarcament de les finestres, en forma de temes vegetals i florals. El dinamisme de la línia corba té en tota la façana un paper força important. A l'extrem que connecta amb el carrer de la Rosa hi ha un sector amb una tribuna de fusta al primer pis, mentre que l'angle amb el carrer del Portal dels Romeus és ocupat per una tribuna a tots tres pisos.

Entre setembre de 2011 i febrer de 2012 se feren els treballs de rehabilitació de la façana d'este edifici modernista.

Notes i referències[]

  1. La promotora Na Pilar Fontanet havia contret matrimoni amb Benito Fontcuberta Pardo.
  2. Entre els establiments històrics que ocuparen part dels baixos hi va haver la pastisseria La Sarah dels Aymerich, i entre alguns dels últims, la papereria Oficomplet (posteriorment traslladada a Voraparc).

Enllaços externs[]

Advertisement