Ilercavònia
Advertisement

La casa de Facund Segarra,[1] també coneguda com a casa del Dr. J. Matheu o simplement casa Matheu, és un edifici centenari de Tortosa que forma part del Catàleg d'Edificis de Caràcter Històric de la ciutat.

Edificada en un solar de 246 m2 en el límit entre la ciutat antiga i l'Eixample de Tortosa (antigament carrer Unió i actualment carrer Teodor González). És una obra de Pau Monguió i Segura (1907) signada pel seu company de promoció Pere Caselles i Tarrats (Reus, 1/11/1864 – 28/07/1936).

Se tracta d'un edifici d'habitatges de planta baixa i tres pisos, que presenta dues façanes separades per un xamfrà amb composició regular amb obertures amb balcons de baranes de ferro. Hi destaquen diversos elements ornamentals, com els que emmarquen les finestres i els acabaments del terrat, sobre cornisa. Els paraments presenten encoixinats, excepte el del xamfrà, cobert d'esgrafiats amb motius florals. Al xamfrà hi ha els elements més característics: presenta a primer pis un mirador amb vitralls emplomats i un element sobre el terrat amb balcó obert entre dues columnes en un buit circular i acabament superior, sobre cornisa. També el vestíbul d'accés a l'escala presenta decoració de característiques modernistes. Al capdamunt de la façana i el xamfrà hi ha un atrevit coronament curvilini.

Els seus baixos estan destinats a usos comercials. Entre els seus ocupants hi van haver els Almacenes El Ebro (c. 1923-1935), Pam i toc (joguines i roba esportiva) i el torroner José Morant Vidal[2] i Amalia Ramos. Des del 1999 José Luis Morant Ramos i Maribel Miralles van fer-se càrrec del negoci obrint una local annex al portal de l'edifici[3] que la nissaga ocupà des del 1940. A més hi ha un establiment de Ferré joiers i un altre de restauració.

Darrere de l'edifici hi ha els Banys Nous, identificats el març de 1979.

Vegeu també[]

Notes i referències[]

  1. Facundo Segarra Rams (Tortosa, c. 1857 – Barcelona, 11/3/1924), casat amb Enriqueta Lapeira, va morir a Barcelona atropellat per un vehicle.
  2. Net del torroner de Xixona Vicent Morant i fill de José Morant Sirvent.
  3. A banda de l'activitat dels torroners al portal de l'edifici també se venien palmes per a la Setmana Santa.

Enllaços externs[]

Advertisement