Ilercavònia
Advertisement

La C-12, o Eix de l'Ebre, és una carretera de dos únics carrils que va d'Amposta fins a Lleida.

Va donar-se per finalitzada l'any 1995.

La C-12 comença a la LL-12, a l'enllaç amb l'AP-2, a partir d'aquí va en direcció a l'Ebre. A l'altura de Flix, voreja Ascó, passa el congost del Pas de l'Ase, Móra la Nova, creua l'Ebre pel pont del Llaguter, vora la localitat de Benifallet i segueix el marge dret[1] del riu: XertaAldoverJesúsTortosaVinallop. Finalment voreja Amposta fins a connectar amb la N-340.

Durant molts anys la carretera quedava tallada arran d'episodis de fortes pluges al seu pas sota l'actual Via verda al barri tortosí de Ferreries. Les obres per evitar-ho no van començar fins l'octubre de 2015. Un col·lector que desguassa directament al riu Ebre va substituir el sistema de bombes existent que quedava freqüentment inutilitzat. El sistema està dissenyat per poder desguassar un cabal d'aigües pluvials de fins a 5,7 metres cúbics per segon.

Durant la potent llevantada d'octubre de 2018 la carretera va patir importants danys provocats per l'aigua desguassada pel barranc de la Galera.

Arran de la sinistralitat registrada a la via la Delegació territorial del Govern de la Generalitat de Catalunya se va veure obligada a anunciar el novembre de 2019 desdoblaments d'un sentit de circulació en diferents trams. Així el febrer de 2020 el Departament de Territori presentava un pla per transformar la C-12 fins al 2025.[2]

Vegeu també[]

Notes i referències[]

  1. Entre Benifallet i Xerta travessa un túnel.
  2. Territori presenta un pla per transformar la C-12 en una via amb carrils dobles; article publicat per aguaita.cat el 06/02/2020.

Enllaços externs[]

Advertisement