Ilercavònia
Advertisement

La batalla de l'Ebre és considerada com un dels majors combats entre les tropes republicanes i els exèrcits franquistes. El 25 de juliol de l'any 1938 s'inicià el que es convertiria en l'últim i definitiu enfrontament de la Guerra Civil Espanyola. Les terres del Matarranya, la Ribera d'Ebre,[1] el Baix Ebre i la Terra Alta havien de veure la major acumulació de forces combatents de la història de Catalunya i van amarar-se amb la sang de desenes de milers d'homes. L'Ebre es tornà a convertir en línia de foc com ja ho havia estat en tantes altres guerres del passat.

La batalla va iniciar-se a les 0:15 hores de la matinada del dia 25 de juliol de 1938 quan l'exèrcit republicà va començar a creuar el riu Ebre per diferents punts entre Mequinensa i Amposta. El principals punts de penetració foren els que realitzaren el gruix de les forces dels dos Cossos d'Exèrcit, en la zona compresa entre Riba-roja d'Ebre, Flix i Ascó.

Així mateix, per tal de distreure l'atenció de l'enemic, es realitzaren dos passos menors: un, més al nord, a càrrec de la 42a Divisió que amb 9.500 homes creuà el riu entre Mequinensa i Faió, i un altre pel sud, en el sector d'Amposta, a càrrec de la 45ª Divisió.

La tarda del 15 de novembre, a les ordres de Manuel Tagüeña, les tropes republicanes creuen a Flix el riu en sentit invers, i a quarts de cinc de la matinada acabava la batalla. Després de la derrota republicana la guerra es va convertir en un continu avanç dels franquistes, que van prendre Tortosa[2] el 13 de gener, Barcelona el 26 de gener i Madrid el 28 de març de 1939.

En l'actualitat a les Terres de l'Ebre existeixen diferents centre d'interpretació públics (COMEBE) i col·leccions privades d'interès.


  • Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre (Gandesa).
  • Exposició permanent La Trinxera (Corbera d'Ebre).

Vegeu també[]

Notes i referències[]

  1. Justícia recupera una cinquantena d'individus a la fossa de Santa Magdalena de Móra d'Ebre (govern.cat; nota de premsa de 24/02/2021).
  2. Noticiari de la British Pathé emès el 28/04/1938 amb imatges de la destrució de casa Vericat (Plaça de la Pau), casa B. Grego i Cinema Coliseum (Plaça Alfons XII) i de l'actual Avinguda de la Generalitat de Tortosa.
  3. Recuperen el campament del XV Cos de l'Exèrcit de l'Ebre, article publicat pel diari El Punt el 6/11/2010. Nota: Inauguració de la intervenció 19 de desembre de 2010.

Enllaços externs[]

Advertisement