Ilercavònia
Advertisement

*Este article tracta sobre l'empresa tortosina de transport de viatgers, i no sobre la marca automobilística Ebro de Motor Ibérica SA, fabricant de camions, tractors i autocars.

Autobuses Ebro, societat limitada,[1] va ser una empresa dedicada al transport de viatgers amb autobusos i autocars.[2] Tenia la seua seu a la ronda dels Docks de Tortosa.

La companyia realitzava transport discrecional i cobria la línia regular Tortosa-Jesús (passant per Roquetes), servei que va adjudicar-se definitivament l'any 1953.[3] El 1974 va passar a explotar una segona línia urbana, amb cinc expedicions diàries (Tortosa-Roquetes-Raval de Cristo-Grup del Temple-Sant Llàtzer-Tortosa). Durant un temps, va cobrir el servei fins a Alfara de Carles.

Els seus primers propietaris van ser Josep Bosch, el jesusenc Francesc Arasa –tots dos socis capitalistes– i Joan Abril Castells, que treballava a l'empresa. Entre meitants anys 50 i 1960 s'incorpora a la societat M. Carbó, comptable i gerent. Mort el Sr Abril, cap al 1983 l'empresa és adquirida per Juan José Lleixà que manté a Manel Carbó com a empleat. Els seus autocars però, distingits pel color verd, van deixar de circular el 1990.[4]

Vegeu també[]

Notes i referències[]

  1. Creada el 1940 la referència més antiga que coneixem és un anunci del programa de festes del Rastre del 1947.
  2. El seu nom recorda a "La Hispano del Ebro", de J. Esquerré que el 1928 ja prestava el servei que fins llavors havia realitzat la Companyia de Tramvies (1885-1928).
  3. BOE, número 111, de 21 d'abril de 1953.
  4. Sorgiren desavinences amb la plantilla, augmentava l'antiguitat de la flota i existia la competència de la HIFE, cada cop més potent.
  • Nota addicional: A banda, en el sector del transport, també cal citar Autocars Llaó que tenien la concessió El Perelló-Tortosa des de l'any 1925.
Advertisement