Ilercavònia
Advertisement

L'Arxiu Comarcal del Baix Ebre (ACBEB) té l'origen en el conveni signat el 20 de juliol de 1983 entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Tortosa. L'Arxiu s'integra dins la Xarxa d'Arxius Històrics Comarcals de la Generalitat de Catalunya i és gestionat pel Consell Comarcal del Baix Ebre segons les competències delegades per la Generalitat el 1991. Anteriorment rebia el nom d'Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l'Ebre (AHCTE).

La seu de l'arxiu d'ençà el 1997 són els Reials Col·legis de Sant Jaume i de Sant Maties a Tortosa.[1]

Té un pressupost de poc més de 136 mil euros, una plantilla de tan sols 3 persones i 3.569 metres lineals. Des de fa anys té exhaurida la seua capacitat.

Contingut[]

Es conserva documentació amb una cronologia que abraça des del segle XII (carta de poblament del 1149) fins a l'actualitat. Bona part del gruix documental el compon el fons de l'Ajuntament de Tortosa, provinent de l'antic Arxiu Municipal, institució ja documentada al segle XIV i que, des del 1911, compartia espai amb el Museu Municipal a l'antiga església de Sant Domènec, en l'actualitat sala noble i Centre d'Interpretació del Renaixement.

Destaquen per la seua continuïtat les sèries documentals de l'administració municipal de Tortosa a l'època medieval i moderna, com els llibres d'establiments (ordenances), provisions (acords), clavaria, obres, correspondència, taula de canvi, etc. Compta amb una important col·lecció de 1.754 pergamins (s. XII-XVIII) i de 3.000 plaques fotogràfiques (1880-1930) on destaca la col·lecció del fotògraf Ramon Borrell i Codorniu. L'hemeroteca compta amb una important col·lecció de premsa local amb desenes de capçaleres diferents a partir de 1845.

Com a peces singulars l'Arxiu compta amb el Llibre de les Costums (segle XIII), les Constitucions de Catalunya (segle XV), un dels quatre exemplars conservats en versió catalana, o un manuscrit dels Col·loquis de Despuig adquirit l'any 2020. Pel seu volum i antiguitat destaca el Fons Notarial de Tortosa. La biblioteca de l'Arxiu té més de 10.000 exemplars.

En l'actualitat l'Arxiu ingressa regularment la documentació dels organismes de la Generalitat de Catalunya, amb seu a la comarca, la del Consell Comarcal del Baix Ebre, la d'entitats locals que tenen subscrit un conveni, com és el cas de l'Ajuntament de Tortosa, així com d'altres institucions públiques o privades (Consell Intercomarcal de les Terres de l'Ebre, Ràdio Tortosa, Cambres Agràries ...), empreses (cinema Fèmina, Impremta Blanch, Banc de Tortosa, Compañía de Ferrocarriles y Caminos de Hierro del Norte de España...), associacions, persones físiques (marquesos de Bellet,[2] Beguer-Pinyol, Enric Bayerri), etc., que tenen un interès històric comarcal.

Vegeu també[]

Destaquen pel seu interès i tradició arxivística els fons documentals dels ajuntaments d'Ulldecona, Sant Carles de la Ràpita, Xerta i Flix (Arxiu Municipal de Flix).

Entre els eclesiàstics sobresurten l'Arxiu Capitular de Tortosa (Catedral de Tortosa) i l'Arxiu Històric Diocesà (Palau episcopal de Tortosa).

Notes i referències[]

  1. L'Arxiu Comarcal del Baix Ebre continuarà als Reials Col·legis cinc anys més; notícia de Canal 21 Ebre de 14/11/2019.
  2. El fons del marquès de Bellet va ser adquirit el 1934. Vegeu Correo de Tortosa de 24/3/1934, Heraldo de Tortosa de 26/3/1934, Correo de Tortosa i El Pueblo de 03/4/1934 i Correo de Tortosa de 19/4/1934.

Enllaços externs[]

Advertisement