Ilercavònia
Advertisement

L'aqüeducte de la Xalamera, o els Pontets,[1] és una construcció destinada al proveïment d'aigua del Mas de la Xalamera, vora el riu Ebre. L'estructura més destacada del conducte és un pont que salva una depressió del terreny situat al marge nord del barranc de la Xalamera.

Està constituït per un massís de pedres de diverses mides unides amb morter i tres arcs ogivals, un central que es recolza directament sobre el barranc i els altres dos més amunt, a cada banda del primer. El tipus de pedra emprada com a carreus per aixecar aquestes arcades semblen ser de procedència forana, o almenys no pròpies del terreny immediat: arenisca per l'arc inferior, calcària per a les superiors. Per damunt de l'arc central hi ha una filada de maons que sobresurten i formen una línia fistonada que es veu només a una banda de l'aqüeducte. La part superior o canal de l'aigua són teules posades cap per amunt d'uns dos pams d'amplada.

L'obra principal està situada a uns 700 metres a l'oest del Mas de la Xalamera i les separen la C-12 i finques agrícoles.

Notes i referències[]

  1. Edicte de 18 de desembre de 2003, sobre acords de la Comissió Territorial d'Urbanisme de les Terres de l'Ebre referents al municipi de Benifallet (DOGC, núm. 4.058, de 28/01/2004).

Enllaços externs[]

Advertisement