Ilercavònia
Advertisement

La 45a División va ser una divisió que va lluitar durant la Guerra Civil Espanyola en defensa de la legalitat de la Segona República Espanyola.

Esta unitat, creada a mitjan 1937, va formar-se amb l'objectiu d'integrar a diverses Brigades Internacionals sota un comandament centralitzat. Va participar en algunes de les principals batalles de la guerra com la de Brunete (juliol de 1937), l'ofensiva d'Aragó o la Batalla de l'Ebre.

Durant l'abril de 1938, després de quedar aïllada a Catalunya va integrar-se en el V Cos d'Exèrcit d'Enrique Líster.

La XIV Brigada Internacional, integrada a la divisió, va patir més de 700 baixes arran de l'operació de distracció que va iniciar-se la matinada del 24 al 25 de juliol de 1938 travessant l’Ebre a l'alçada de la Torre de la Carrova i del Mas de Talarn (Amposta). La maniobra ("Acción Secundaria del Sector Sur”), juntament amb una altra al nord del riu, van servir a l’exèrcit republicà per distraure a l’exèrcit feixista i creuar el riu pel centre però no va assolir els objectius de tallar la carretera de València a Barcelona per Santa Bàrbara o establir-se al Montsianell.

A l'interior de la Torre de Font de Quinto (Campredó, Tortosa) -sobre la Serra de les Veles- es conserven grafits dels soldats que van fer-ne ús.[1]

Vegeu també[]

Notes i referències[]

  1. S'han identificat els noms de José Martínez (maig de 1938) o el d'Armand Robert ("3-6-38").

Enllaços externs[]

Advertisement