Ilercavònia
Advertisement

L'any 2021 (MMXXI, en numeració romana) va ser un any comú començat en divendres en el calendari gregorià.

Va fer 25 anys:

Va fer cinquanta anys:

Va fer cent anys:

I també van fer:

Esdeveniments[]

Gener[]

Febrer[]

Març[]

 • 10 de març; el DOGC, núm. 8361, publica un Edicte pel qual se sotmet a informació pública el projecte d'implantació i legalització de producció d'oreochromis (tilàpia) a una piscifactoria ubicada a Poblenou del Delta (Amposta).
 • 25 de març (dijous); el GEPEC, el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, la DO Terra Alta i diferents alcaldes (del Pinell de Brai, Corbera d'Ebre, Miravet, Benissanet, Ascó i Móra d'Ebre) proposen ampliar el Parc Natural dels Ports.[1]

Abril[]

 • 13 d'abril (dimarts); cinc cooperatives de l'Ebre s'uneixen per comprar Olis Ballester de Tortosa.
 • 15 d'abril (dijous); inici de la neteja i restauració de la façana principal de la catedral de Tortosa. L'actuació, amb un termini d'execució d'un any, s'adjudica a l'empresa especialitzada de València Estudio Métodos de la Restauración (EMR, fund. 2000) per un import de prop de 500 mil euros finançats pel Ministeri de Foment (60%), l'Ajuntament de Tortosa (45.000 euros), la Diputació de Tarragona (45.000 euros) i l'almoina de 24 mil euros del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • 29 d'abril; amb carta datada el 26 d'abril l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) comunica a la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre la decisió de no reobrir el Centre d'Atenció i Informació de la Seguretat Social núm. 3 situat al carrer Sant Antoni de Móra d’Ebre –oficina que donava servei a les comarques de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat– «per la impossibilitat de dotar-la d’efectius i garantitzar la seua viabilitat a mitjà i llarg termini».

Maig[]

 • 9 de maig (diumenge); concentració a Gandesa, com en altres llocs de Catalunya, en contra de les macroinstal·lacions d'energies renovables en l'espai agrari amb el lema «Lo territori diu prou. Renovables sí, però no així». Les entitats s'han manifestat per demanar la derogació del Decret 16/2019, així com la moratòria a la tramitació de nous projectes eòlics i fotovoltaics a la zona.[2]
 • 19 de maig (dimecres); TVC se fa ressò del mastodòntic projecte hidroelèctric de la Ribera d'Ebre.[3]

Juny[]

 • 4 de juny (divendres); 90 anys de la publicació del Decreto de 3 de junio de 1931, declarando monumentos Históricos-Artísticos, pertenecientes al Tesoro Artístico Nacional (Gaceta de Madrid, núm. 155, de 4 de juny de 1931).
 • 13 de juny (diumenge); XX Piraguada popular en defensa de l'Ebre.
24 de juny; a mig camí de la CCC-2021 convidem a l'equip de govern i a la resta de grups municipals de l'Ajuntament de Tortosa a posar remei a l'insatisfactori estat de conservació del panteó semisoterrat on hi ha les restes de J. Landerer a més d'un any del centenari de la mort del científic. La proposta és recepcionada pel regidor de Cultura, Enric Roig.

Juliol[]

19 de juliol; CCC-2021 / ♫ Proto-Festival de Música de Tortosa - concert dels alumnes masterclass de Rivka Golani (Tel Aviv, 1946) una de les instrumentistes internacionals més importants actualment en actiu.
ENS ENTRISTEIX la manca de cura de les Administracions amb el Col·legi de Sant Jaume i de Sant Maties.
 • 30 de juliol; des de l'inici de la pandèmia, a l'Ebre han mort 183 persones. Actualment hi ha 23 pacients ingressats, un menys que el dia anterior. Un 64,7% de la població ebrenca està vacunada amb la primera dosi, mentre que més de la meitat tenen també la segona.

Agost[]

 • 15 d'agost (diumenge); medalla d'or per a la a selecció espanyola de quatre sense timoner al Mundial juvenil amb Eric Pastor Estrada com un dels remers.
 • 24 d'agost; s'inaugura a Lima (Perú) la restauració del Monument a Bolognesi realitzat per Agustí Querol tot i que no s'ha reinstal·lat l'escultura original del coronel que el coronava.
 • 25 d'agost (dimecres); durant el vespre s'ensorra un edifici de tres plantes a Peníscola (urbanització Font Nova) causant la mort d'un noi de 15 anys i de la seua mare, a més d'un ferit.
ENS PREOCUPA el futur de la casa Lamote, situada al costat del Palau Montagut, i el de la casa de la Diputació del General, part valuosa de la façana fluvial de Tortosa.

Setembre[]

 • 1 de setembre (dimecres); durant el matí se produeixen greus inundacions al Montsià: les Cases, Alcanar, Sant Carles de la Ràpita, Ulldecona... amb registres que han superat els 200 litres d'aigua per metre quadrat. S'arriba a tallar l'AP-7, la N-340 o la circulació de trens entre l'Aldea i Tortosa.
 • 3 de setembre (divendres); per fi la ciutadania pot passejar per la nova plaça de davant de la catedral de Tortosa.
 • 5 de setembre; el projecte wiki Ilercavònia compleix 15 anys.
S’HA DE POSAR REMEI a les cases abandonades de l’absis de la catedral de Santa Maria i actuar sobre la paret exterior del refectori catedralici dels solars del carrer de Taules Velles.

Octubre[]

APOSTEM per portar, d’una vegada per totes, les inscripcions romanes del carrer Ciutat al Museu de Tortosa que ha de comptar necessàriament amb una sala dedicada a l’antiga Dertosa.

Novembre[]

 • 10 de novembre; el projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2022 destina a inversions reals per a les Terres de l'Ebre tan sols 31.639.628,54 d'euros. Tampoc no hi ha cap partida per a les obres anunciades per determinats partits de l'Hospital Verge de la Cinta. El 23 de desembre el Ple del Parlament aprova la Llei de pressupostos, amb els 65 vots a favor dels diputats d'ERC i JxCat, l'abstenció dels 8 d'ECP i els vots contraris de 62 parlamentaris.
 • 11 de novembre; el temporal Blai, que afecta el Mediterrani, torna a generar problemes a la barra del Trabucador, al delta de l’Ebre, i aïlla les salines de la Trinitat novament.[4]
 • 23 de novembre (dimarts); inici d'una DANA (gota freda) amb fortes pluges a les Terres de l'Ebre. L'aigua entra, com altres vegades, a les malmeses instal·lacions de l'Institut Dertosa, se produeixen talls de carreteres a Tortosa (C-12) i Santa Bàrbara, baixada de barrancs, pedregada vora Vinallop, el Perelló i el Delta de l'Ebre...
SOMIEM en un palau Capmany convertit en seu institucional del Consell de la Vegueria de l’Ebre.

Desembre[]

 • 11 de desembre (dissabte); nou trencament a la canonada principal del CAT, ara a l'Ametlla de Mar.[5] // el cabal del riu Ebre al seu pas per Tortosa s’enfila fins als 1.450 metres cúbics per segon, quan divendres 10 al matí era d'uns 600 metres cúbics per segon. El nivell de l’Ebre a la ciutat és ara de 4,8 metres.[6] Els embassaments de Mequinensa, Riba-roja d'Ebre i Flix alliberen cabals per fer lloc a la riuada que ve de conca amunt, on s’han registrat inundacions i desbordaments a causa del temporal Barra.[7]
LAMENTEM, arribat el darrer mes de l'any, que no s’hagi obert encara l'anunciada sala d'art del Museu de Tortosa.
 • 31 de desembre (divendres); les Terres de l'Ebre tanquen el segon any de pandèmia amb 200 morts per COVID-19.

Necrològiques[]

Vegeu també[]

Notes i referències[]

Advertisement