Ilercavònia
Advertisement

L'any 2018 (MMXVIII, en numeració romana) va ser un any normal que va començar en dilluns en el calendari gregorià.

Va fer cinquanta anys:

Va fer cent anys:

I també van complir-se:

Esdeveniments[]

Gener[]

Febrer[]

Març[]

Abril[]

 • 7 d'abril (dissabte); acte d'homenatge a Robert H. Merriman i al batalló A Lincoln a Corbera d'Ebre.
 • 12 d'abril (dijous); riuada, després de molt de temps, pel desembassament del sistema Mequinensa-Riba-roja. Durant el dissabte 14 d'abril -aniversari de la proclamació de la Segona República espanyola- el Telediario de TVE aprofita les inundacions als voltants de l'Ebre per a fer l'habitual manipulació política i parlar de la "manca d'aigua" a Múrcia.

Maig[]

 • 6 de maig (diumenge); manifestació a Saragossa sota el lema "Salvemos Teruel".[2]
 • 9 de maig (dimecres); el despatx Arquitecturia amb seu a Girona escollit per dissenyar el nou espai públic de davant la Catedral Santa Maria de Tortosa. Anteriorment Olga Felip Ordis (Girona, 1980) i Josep Camps Povill (Tortosa, 1975) havien treballat a la ciutat amb obres com la remodelació de la plaça de l'Absis (2008-09) o el Centre cívic de Ferreries, premi Leading European Architects Forum 2010.
 • 11 de maig (divendres); al Palau episcopal de Tortosa té lloc l'acte de lliurament i acceptació d'una taula amb la imatge d'Aaron, germà gran de Moisés. La peça formava part d’un retaule-tríptic que Joan Desi pintà per encàrrec del Capítol Catedral, l'any 1576, i que durant la guerra civil va ser desmuntat i traslladat al Monestir de Poblet. L'obra va ser localitzada per l'historiador Joan-Hilari Muñoz. L'abat de Poblet P.Octavi Vilà ha recordat la difícil tasca de salvaguarda del patrimoni artístic, fa 80 anys, que ha permès “tornar a casa” aquesta pintura en un “un acte de justícia i reparació”.
 • 12 de maig (dissabte); XVI assemblea general de la Plataforma en Defensa de l'Ebre.
 • 23 de maig (dimecres); amb 176 vots s'aproven al Congrés els Pressupostos Generals de l'Estat-2018: PP i els seus socis electorals d'UPN i Foro, més Ciudadanos (Cs), els canaris de Coalición Canaria (CC) i Nueva Canarias (NC), i també del PNB malgrat que continua en vigor l'article 155 de la Constitució a Catalunya. Després tornen al Senat i el Congrés els aprova definitivament el 28 de juny (BOE núm. 161 de 04/07/2018). Les Terres de l'Ebre novament se queden sense inversions.

Juny[]

 • 16 de juny (dissabte); un incendi que s'inicia cap a les 21 hores crema dos naus de l'empresa Construcciones Navales Nicolau de la Ràpita.
 • 22 de juny (divendres); un incendi afecta greument a la nau del grup tonyinaire Balfegó a l'Ametlla de Mar.

Agost[]

 • 4 d'agost (dissabte); onada de calor. Se registren 42,3 ºC a l'Observatori de l'Ebre.
 • 7 d'agost (dimarts); mor un treballador de 41 anys a Tortosa per un cop de calor. Hi haurà un total de dos víctimes a les Terres de l'Ebre del total de 23 a tot Catalunya.
 • 54 Sexenni de Morella (del 18 al 27 d'agost)

Setembre[]

 • 18 de setembre; s'inicia l'última fase de la restauració de la Porta dels Apòstols de la Basílica Arxiprestal de Morella. Finalitzats els treballs de neteja i rehabilitació estructural de la porta i la reconstrucció de les cobertes, es comença a treballar en la policromia dels elements.

Octubre[]

Novembre[]

 • 5 de novembre (dilluns); el Ple de l'Ajuntament de Tortosa aprova una moció presentada pel regidor Xavier Rodríguez de la CUP en la que se demana la retirada del monòlit feixista del Parc Municipal Teodor González. A diferència del 08/05/2017 s'aprovava en 17 vots a favor (PDeCAT+ERC+Movem+CUP) i els 4 vots en contra del PP i del PSC.[3] L'endemà, dia 6, al migdia, l'escultura quedava finalment retirada (vegeu la secció "Altres monuments" de l'article Monument a la batalla de l'Ebre).
 • 12 de novembre (dilluns); entra en funcionament la nova piscina coberta de l'Estadi municipal de Tortosa després de 15 mesos d'obres.
 • 15 de novembre (dijous); temporal de pluja. Carreteres afectades al Montsià. S'ensorra parcialment una part d'una tronera del mur nord-oest de la Suda afectant el Passeig de Ronda a l'altura del carrer Cortadura, a pocs metres de la poterna del general Ortega ["Què passa quan plou i portem anys i panys sense inversió en el nostre #patrimoni? Doncs que el nostre buc insígnia, el Castell de la Suda, s'ensorra sense remei"; Facebook d'Amics dels Castells, 15/11/2018.]. Durant la segona quinzena de març de 2019 comencen els treballs de reparació que s'allarguen fins a l'estiu.
 • 23 de novembre (divendres); inauguració d'un molí d'olives del grup Faiges[4] a Roquetes vinculat a la compra d'uns 90.000 arbres de cultiu intensiu d’arbequí a la zona de Parellades.
 • 26 a 30 de novembre; Vagues i MOBILITZACIONS en els àmbits de salut, bombers i ensenyament contra la precarietat i les retallades.
 • 30 de novembre (divendres); reconeixement de la FAO, l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació, que declara les oliveres mil·lenàries de les terres del Sénia com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM), un nomenament anàleg a la declaració de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.

Desembre[]

 • 25 de desembre (dimats, dia de Nadal); una casa deshabitada del carrer de Sant Lluís, vora el carreró Tras Puríssima, del barri de Sant Clara de Tortosa s'ensorra.
 • Aprofitant les festes nadalenques l'Ajuntament de Riba-roja d'Ebre anuncia un projecte d'abocador de residus industrials.[5]

Necrològiques[]

Vegeu també[]

Notes i referències[]

 1. Amb un pes de 250 kg (154 x 26 x 25 cm) i amb la inscripció G IVL CAMPESTER F va ser traslladat el 1969 al Museu Naval de Madrid.
 2. Teruel clama por la España vacía; article de eldiario.es de 06/05/2018.
 3. Enric Roig Montagut, Dolors Bel, Manel de la Vega Carrera (PSC) i Francisco Javier Dalmau Salvia (PP).
 4. Aquest s'afegeix al que l'empresa té a la localitat toledana de Los Navalmorales (2012).
 5. Riba-roja d'Ebre tramita el permís d'obres d'un nou dipòsit de residus industrials no perillosos; article publicat per aguaita.cat el 28/12/2018.

Enllaços externs[]

Advertisement