Ilercavònia
Advertisement

El 2017 (MMXVII, en numeració romana) va ser un any normal començat en diumenge. En el calendari gregorià, és el 2017è any de l'Era comuna o de l'Era cristiana, el 17è any del tercer mil·lenni i el 8è any de la dècada del 2010.

És Any jubilar Marià a la Diòcesi de Tortosa.

Va fer cinquanta anys:

Va fer cent anys:

 • que Alemanya va declarar la guerra submarina i que es van produir els tràgics enfonsaments a la Costa de l'Ebre: Medjerda (11 de maig), vapor italià “Ferte” (juny), Amiral de Kersaint (setembre)…
 • que va fundar-se la Societat Musical La Unió Filharmònica i es va projectar una nova plaça de bous a Tortosa, que no es va desenvolupar.
 • que Daniel Espuny va establir-se a Osuna i Ferran Pallarés a Cabra.
 • del naixement de Florenci Pla Messeguer, la Pastora.
 • de la mort d'Isidre Gassol a Barcelona i de la de Trinidad García Bermejo.
 • de la insurrecció a Rússia, un dels episodis claus de la Història mundial.
 • de la vaga general revolucionària d'agost de 1917, i de la detenció de M. Domingo[1] (ja havia estat detingut al juliol per no presentar-se davant d'un tribunal militar) i posterior empresonament al vaixell Reina Regente, primer, i al creuer Princesa de Asturias, després. El 5 de novembre de 1917 és alliberat i el 7 de novembre rebut a Tortosa i pobles de la comarca.
 • que va coronar-se el Monument als Pròcers del 9 d'Octubre de 1820 amb l'estàtua de la Victòria. L'any 1907 Agustí Querol havia guanyat el concurs per aixecar aquest monument a la Independència que se troba a la plaça del Centenari de Guayaquil (Ecuador).

I també van complir-se:

Esdeveniments[]

Gener[]

Febrer[]

 • 8 de febrer (dimecres); el Parlament aprova la creació de la vegueria del Penedès. Els 94 vots favorables de Junts pel Sí (PDeCAT+ERC), el PSC, Catalunya Sí que Es Pot i la CUP han permès que l'aprovació de la vuitena vegueria tirés endavant, malgrat els 34 vots en contra de Ciutadans i PP.
 • ANY JUBILAR-ANNUS IUBILARIS: 5 de febrer; benedicció de la nova caixa de transport del reliquiari de la Cinta, obra dels artesans Joaquim Marro i Joaquim Ginovart. //15 de febrer (dimecres); Enric Benavent Vidal, bisbe de Tortosa, presideix l'acte solemne d'extracció del Reliquiari petit d'un minúscul fragment de la Santa Cinta que se trasllada a un nou reliquiari construït a València i pagat per un particular. //16 de febrer (dijous); presentació del nou reliquiari de la Llaçada, construït pel taller d'orfebreria Piró.

Març[]

 • 4 de març (dissabte); Tortosa-Terres de l'Ebre acollirà els CSIT World Sports Games 2019. // neu al Massís del Port.
 • 22 de març (dimecres); el Ple del Parlament -reunit els dies 21 i 22- aprova la Llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2017 i la Llei "d'acompanyament" amb l'impost sobre el risc mediambiental de la producció, manipulació, custòdia i emissió d'elements radiotòxics; l'impost sobre begudes ensucrades envasades o el gens publicitat impost sobre emissions de diòxid de carboni (per a vehicles); i sense el "cànon eòlic". 64 vots a favor (JxSí i 2 diputats de la CUP), 62 en contra (Cs, PSC, PP i CSQP) i 7 abstencions (la resta de diputats de la CUP). Minsa inversió a les Terres de l'Ebre. Se tracta de la Llei 4/2017 i Llei 5/2017 del 28 de març (DOGC núm. 7.340 de 30/03/2017). El divendres 31 de març el Govern espanyol anuncia el recurs d'inconstitucionalitat i aprova alhora els Pressupostos de l'Estat.
 • ANY JUBILAR-ANNUS IUBILARIS: 24 de març; estrena de la suite "l'Era" dedicada a la Mare de Déu de la Cinta de Josep Maria Chavarria Ferreres (Tortosa, 1937).

Abril[]

 • ANY JUBILAR-ANNUS IUBILARIS: 1 d'abril; el nou reliquiari de la Llaçada viatja a la Basílica de Santa Maria del Pi, a Barcelona.

Maig[]

 • 3 de maig (dimecres); Àlvaro Nadal, ministre d'Energia, anuncia que el magatzem de gas Castor, situat davant les costes de Vinaròs, no tornarà a funcionar perquè suposaria un "risc elevat" de terratrèmols, segons un informe del Massachusetts Institute of Technology (MIT) que ha costat 600 mil euros. De moment tampoc es desmantellarà.
 • ANY JUBILAR-ANNUS IUBILARIS: 26 de maig; la catedral de Tortosa inaugura la renovació de la il·luminació interior. S'han substituït les làmpades dels 700 punts de lluminària per tecnologia LED d'última generació. El projecte, que ha tingut un cost de 66.000 euros, ha estat finançat en un 80% per la Fundació ENDESA i en l'altre 20% pel Bisbat. //26, 27 i 28 de maig; el reliquiari de la Llaçada visita Villar de Cañas i l'Abadia-Col·legi "Santísima Trinidad" del Tiemblo (Àvila) on hi ha una talla de la Mare de Déu de la Cinta de l'escultor Innocenci Soriano-Montagut. Aquesta imatge va arribar al Tiemblo l'estiu del 2012 cedida pels Pares Benedictins de l'església madrilenya de Nuestra Señora de Montserrat i va ser restaurada el mateix any.

Juny[]

 • 15 de juny (dijous); prevista l'entrada en funcionament de la nova seu corporativa de la Generalitat al carrer Montcada de Tortosa (plaça Gerard Vergés, 1)
 • 18 de juny (diumenge); XVII piraguada Xerta-Aldover-Tortosa en Defensa de l'Ebre.
 • 29 de juny (dijous); el Parlament de Catalunya aprova per unanimitat la Llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme (129 vots a favor, cap en contra i cap abstenció) amb la que s'anul·len els milers de processos judicials fets per la dictadura entre els anys 1938 i 1978 a Catalunya.

Juliol[]

 • ANY JUBILAR-ANNUS IUBILARIS: 1 de juliol; el nou reliquiari de la Llaçada viatja a Vic en la tercera peregrinació. Entre els llocs a visitar la Parròquia de la Mare de Déu del Remei on hi ha la imatge de la Verge de la Cinta que van fer els treballadors dels antics Tallers Sales.

Agost[]

 • 16 d'agost (dimecres); cap a les 23.30 hores es produeix una explosió a un xalet ocupat de la costa d'Alcanar. Dos morts i un ferit que posteriorment serà detingut, tots de la cèl·lula terrorista.
 • 17 d'agost (dijous; tarda); [c. 16:50 hores] segona explosió al xalet de la urbanització Montecarlo d'Alcanar Platja al moure part de les runes;[2] atemptats gihadistes a Barcelona i Cambrils.
 • 24 d'agost (dijous); portes obertes al jaciment del Mas Sabater-Cantera de la Parreta de Morella, un assentament visigòtic de dues èpoques diferents. La part més àmplia del poblat es del segle VII i compta amb un edifici central que es creu que tenia 12 metres d'altura; d'altra banda hi ha una altra part d'origen andalusí.
 • ANY JUBILAR-ANNUS IUBILARIS: 30 d'agost; concert extraordinari a la catedral de Santa Maria i presentació de l'escultura de marbre de la Mare de Déu de la Cinta de l'escultor Marco Augusto Dueñas.

Setembre[]

 • 4 de setembre; presentació de les oficines de l'Agència Tributària de Catalunya, entre elles la de Reus o la de Tortosa -plaça Corona d'Aragó- que malauradament pertany a la Delegació Territorial a Tarragona.
 • 30 de setembre (dissabte) acaba l'any hidrològic i l'Ebre, com a l'agost, presenta un aspecte ben llastimós.
 • ANY JUBILAR-ANNUS IUBILARIS: 4 de setembre (dilluns); sorteig del cupó de l'ONCE amb la imatge de la Mare de Déu de la Cinta. //10 de setembre (diumenge); eucaristia presidida pel Nunci de sa Santedat, Excm. i Rvdm. Mons. Renzo Fratini, i benedicció de l'escultura monumental de la Mare de Déu de la Cinta que ha de presidir la façana principal de la catedral de Tortosa.

Octubre[]

 • 1 d'octubre (diumenge); !!!
 • 2 d'octubre (dilluns); concentracions davant d'edificis oficials i a la plaça de l'Ajuntament de Tortosa com a mostra de rebuig als greus fets d'ahir.
 • 3 d'octubre (dimarts); aturada generalitzada a Catalunya; (18.00 h) multitudinàries concentracions de rebuig de la violència a la plaça de l'Ajuntament de Tortosa, a Amposta i a la Ràpita, entre altres; (c. 21.00 h) casserolada a la capital de l'Ebre.
 • 6 d'octubre (divendres); HA MORT Josep SUBIRATS PIÑANA il·lustre tortosí.
 • 31 d'octubre (dimarts); el delegat del govern a Catalunya, Enric Millo, anuncia des de Barcelona que el consell de ministres ha cessat els delegats territorials de la Generalitat de Catalunya.

Novembre[]

 • ANY JUBILAR-ANNUS IUBILARIS: 18 de novembre (dissabte); sorteig de la Loteria Nacional amb un dècim de 6 EUR que porta la imatge de plata de la Mare de Déu de la Cinta de Tortosa, el logo de l'Any Jubilar i la llegenda AÑO JUBILAR 2017 4º Centenario Real Archicofradía.

Desembre[]

 • 1 de desembre (divendres); pocs dies després que els treballadors d'Ercros acceptessin un ERO que afecta un total de 132 persones[3] (50 de les quals de l'antiga Electroquímica, 34 a Cardona i 48 a Tarragona) i a pocs dies del límit que la UE fixa com a data límit per deixar de fabricar clor utilitzant mercuri -11 de desembre d'enguany- el delegat del govern a Catalunya, E. Millo, anuncia que el Consejo de Ministros aprova considerar d'interès general "el projecte de reindustrialització del municipi de Flix".
 • 21 de desembre (dijous); eleccions al Parlament de Catalunya convocades pel govern espanyol.
 • ANY JUBILAR-ANNUS IUBILARIS: 3 de desembre; 400 anys de l'Arxiconfraria de la Cinta (programa Signes dels temps de TVC); //5 de desembre; presentació del llibre Santa Maria de la Cinta. Història i documents (1178-2017) de Josep Alanyà Roig. //8 de desembre (divendres); missa solemne de clausura de l'Any jubilar.

Necrològiques[]

Vegeu també[]

Notes i referències[]

Enllaços externs[]

Advertisement