Advertisement

We're Getting Mutants in the MCU - The Loop

01:36

L'any 2016 (MMXVI, en numeració romana) va ser un any de traspàs o bixest, és a dir, de 366 dies, en el calendari gregorià.

Va fer cent anys que:

I també van complir-se els:

Esdeveniments

Gener

 • Dades de població; les quatre comarques de les Terres de l'Ebre tenen una població de 180.855 habitants (l'1-01-2009 superaven les 190.000 persones i l'1-01-2012 arribaven als 191.826 habitants).
 • 1 de gener (divendres); Lluc Iniesta Labèrnia es converteix en el primer ebrenc del 2016 i també en el primer tortosí. Lluc va néixer a l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta només una hora després de les campanades que donaven inici al 2016. El petit és el primer fill de Beatriu Labèrnia i Joan Iniesta Llop propietari del taller d'imatgeria popular Calaix de Sastre.
 • 8 de gener (divendres); el Govern espanyol en funcions -PP- aprova en Consell de Ministres els plans hidrològics de conca, entre ells, el de l'Ebre.[1] El cabal mínim pel tram final del riu que preveu el nou pla 2015-2021 és de tan sols 3.010 hectòmetres cúbics anuals al seu pas per Tortosa i de 3.370 a la desembocadura. Al vespre té lloc una primera concentració de la PDE a la plaça del Carrilet de Tortosa.
 • 18 de gener; es coneix l'operació policial "Frontino" que destapa casos de corrupció a ACUAMED, la societat estatal Aguas de las Cuencas Mediterráneas SA.

Febrer

 • 7 de febrer (diumenge); multitudinària manifestació de la Plataforma en Defensa de l'Ebre a Amposta.
 • 8 de febrer (dilluns); visita d'europarlamentaris al Delta de l'Ebre.

Març

 • 20 de març (diumenge 20); tràgic accident d'autocar a l'AP7, a Freginals. Dilluns dia 21 el primer ministre italià Matteo Renzi visita l'Hospital Verge de la Cinta i el Parador de Turisme de Tortosa on s'allotgen familiars de les víctimes.

Abril

 • 30 d'abril (dissabte); 14a Assemblea de la la Plataforma en Defensa de l'Ebre a l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa.

Maig

 • 1 de maig (diumenge); malgrat l'elevat atur de les Terres de l'Ebre tan sols alguns centenars de persones participen a la tradicional manifestació a Tortosa, amb el lema "Contra la pobresa salarial i social. Treball digne i drets."

Juny

 • 5 de juny (diumenge); mobilització contra el Pla de Conca de l'Ebre a Barcelona per la PDE, en el Dia Mundial del Medi Ambient.
 • 19 de juny (diumenge); mobilització de la Plataforma Trens Dignes a l'estació del ferrocarril de l'Aldea sota el lema «segrestats» en protesta pel caos i els continus retards en el transport ferroviari.
 • 26 de juny (diumenge); eleccions generals avançades.[2] El PP revalida la victòria electoral.

Juliol

 • 13 de juliol (dimecres); informe no vinculant del Comitè de Peticions del Parlament Europeu demanant a la Comissió Europea que rebutge el pla de Conca de l'Ebre per proposar un cabal insuficient.

Agost

 • El riu Ebre per sota del "cabal mínim".

Setembre

 • 2 de setembre; portes obertes a l'excavació arqueològica de davant de la catedral de Tortosa que durant l'estiu ha posat al descobert una muralla romana del segle IV de més de 40 metres de longitud (i de 2,45/2,80 m d'ample, construïda amb la tècnica d'opus africanum per la seua cara exterior) i una plaça alt imperial. Poc després apareixerà un àbsis visigòtic del segle VI.
 • Mesos de patiment per a oliveres i ametlers, i malauradament temperatures de rècord a l'Observatori de l'Ebre.
Temperatura màxima registrada 43ºC 07/07/1982
Mitjana de les màximes més alta 35,5ºC Agost de 2003
Temperatura màxima d'un setembre 41,5ºC 05/09/2016

Novembre

 • 12 de novembre (dissabte); primera parada d'un Euromed a l'estació de l'Aldea, tot i que de manera provisional. Els usuaris ebrencs gaudiran d'un preu de regional si van a Barcelona, amb un cost però per a la Generalitat d'1,6 milions d'EUR. Festa de rebuda de la Plataforma Trens Dignes.
 • 29 de novembre (dimarts); el Govern aprova el projecte de pressupost per a l'any 2017 de la Generalitat amb una minsa inversió a les Terres de l'Ebre.

Desembre

 • 16 de desembre (divendres); segons TV3 els nous responsables de l'empresa pública estatal encarregada de descontaminar el Pantà de Flix reconeixen, un any després que s'anunciés que havien acabat els treballs, que no van acabar la feina malgrat que ja havien començat a desmantellar l'operatiu. Des de la Generalitat s'arriba a parlar d'almenys 150.000 tones de fang contaminat (el 15% del total del llot que s'havia de recollir) pendents de retirar.

Necrològiques

Vegeu també

Notes i referències

 1. Vegeu al BOE número 16 de 19/01/2016 el "Real Decreto 1/2016, de 8 de enero, por el que se aprueba la revisión de los Planes Hidrológicos de las demarcaciones hidrográficas del Cantábrico Occidental, Guadalquivir, Ceuta, Melilla, Segura y Júcar, y de la parte española de las demarcaciones hidrográficas del Cantábrico Oriental, Miño-Sil, Duero, Tajo, Guadiana y Ebro."
 2. Candidaturas presentadas para las elecciones al Congreso de los Diputados y al Senado, convocadas por Real Decreto 184/2016, de 3 de mayo (BOE núm. 126, de 25/05/2016).
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.