Ilercavònia
Advertisement

L'11a Divisió de l'Exèrcit Popular de la República, també coneguda com Divisió Líster, fou una divisió del V Cos d'Exèrcit de l'Exèrcit Popular de la República sota el comandament d'Enrique Líster Forján (1907-1994) del PCE.

La unitat tingué el seu origen en la divisió C de l'Exèrcit Popular Republicà i molts dels seus membres eren milicians que abans formaven el Cinquè Regiment de Milícies Populars.

La seva primera intervenció va ser a la Batalla de Guadalajara (març de 1937).

L'11 Divisió participà també a la batalla de Brunete (juliol de 1937), a la de Belchite (agost-setembre de 1937), a l'ofensiva de Terol (desembre de 1937-febrer de 1938) i al front de l'Ebre. La Divisió va creuar l'Ebre entre Ginestar i Benifallet la matinada del 25 de juliol de 1938 com a punta de llança de l'atac de tot el V Cos d'Exèrcit. Ja aturat l'avenç republicà (2 d'agost) i amb la contraofensiva rebel d'octubre el 5 de novembre de 1938 es veu obligada a tornar al marge esquerre del riu Ebre creuant per Benifallet.

Finalment a primeres hores del 9 de febrer de 1939 les darreres unitats de la divisió travessaren la frontera francesa juntament amb la resta de l'Exèrcit de l'Ebre sota comandant de Juan Modesto. Al dia següent tots els pasos fronterers estaven en mans de l'exèrcit franquista.

Vegeu també[]

Enllaços externs[]

Advertisement